logo F1live.cz

Mintzlaff chtěl již 2. února zveřejnit tiskové prohlášení s textem: Christian Horner odchází

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 3. 2024

Christian Horner nadále zůstává na pozici šéfa Red Bullu Racing. Krk mu zatím nezlomilo ani vyšetřování kauzy, ani zveřejnění soukromé komunikace a jak se ukazuje, ani Oliver Mintzlaff, který měl již na začátku února připravenou tiskovou zprávu o odchodu šéfa závodního týmu.

S informací přišel magazín BusinessF1, který na sedmnácti stranách březnového vydání podrobně mapuje kauzu Christiana Hornera. Dozvídáme se na nich vše, co již víme, ale i mnohem více. Poprvé veřejně zaznívá jméno oběti, která se měla během závodního víkendu zhroutit a ve slzách svým kolegům prozradila, jaký je Christian Horner ve skutečnosti.

Mnohé další detaily příběhu, který Hornera vůbec nevymalovává v dobrém světle, se v tuto chvíli nedají ověřit. Portál motorsport-total.com však potvrdil, že s realitou koresponduje popis toho, jak vedení Red Bullu přistoupilo ke stížnosti zaměstnankyně.

Samotná stížnost byla podána po skončení uplynulé sezóny. Dotčená zaměstnankyně předala všechny důkazy personálnímu oddělení v centrále Red Bullu ve Fuschlu, jelikož nebyla přesvědčena o tom, že personální oddělení v Milton Keynes bude postupovat nezávisle. Vliv Christiana Hornera v týmu je obrovský a s šéfkou HR v Milton Keynes má nadstandardně dobrý vztah.

Devět týdnů po první stížnosti byl již Oliver Mintzlaff pevně přesvědčen o tom, že Horner musí odejít. Jen jeden den po oznámení Lewisova Hamiltonova přestupu do Ferrari proto PR oddělení napsalo záměrně velmi krátké tiskové prohlášení a připravilo ho na zveřejnění: „Red Bull GmbH potvrzuje, že Christian Horner s okamžitou platností odchází z Red Bullu Racing. Red Bull GmbH se k věci nebude dále vyjadřovat.“

Christianovi Hornerovi byla ukázána cesta ven z tohoto skandálu, ale alespoň před světem by si zachoval svou tvář, i když mnozí insideri již o jeho chování věděli déle. Novináře by jistě zajímal důvod odchodu, což by se dalo vyřešit velmi jednoduše: Zdravotní problémy.

Horner se však nikam nechystal. Red Bull postavil na vlastní nohy; na své fungování již nepotřeboval peníze od mateřské společnosti, navíc po smrti Dietricha Mateschitze prakticky neměl šéfa. Změnil se i jeho přístup k jeho kolegům Helmutovi Markovi a Adrianovi Neweymu, s nimiž kdysi tvořil nerozlučnou trojici. Horner se změnil a zjistil, jak chutná moc.

„Byla to nerozlučná trojice, ale Horner se od ostatních začal vzdalovat a přisuzovat si zásluhy na všem, co se událo v Red Bull Racing. Krátce před svými 50. narozeninami se cítil být všemocný,“ píše BusinessF1. Proč by se tedy měl vzdát svého projektu?

Jen pár minut předtím, než mělo toto prohlášení spatřit světlo světa, se ozvali právníci Christiana Hornera a Mintzlaffův plán zastavili. Opírali se o klauzuli v Hornerově smlouvě, která mu ještě před ukončením jeho kontraktu dávala právo na nezávislé vyšetření sporného případu.

Mintzlaff nechtěl riskovat, že Hornerovi právníci soudním příkazem dosáhnou svého a vše zmrazí na neurčito. Výkonný ředitel Red Bullu měl být i tak přesvědčen, že nezávislé vyšetřování potrvá nejvýše dva týdny a nemůže dopadnout jinak než odsouzením Hornerova chování.

„Celá věc se táhla už devět týdnů,“ stojí v reportáži. „Mintzlaff zhodnotil, že dva týdny už nic neváží. Byl si jistý tím, že rozhodčí rozhodne v Hornerův neprospěch, jelikož důkazy byly jasně proti němu. Mintzlaff věřil, že není možné, aby Red Bull GmbH nechal Hornera ve službě poté, co uvidí a co se dočtou. V tajnosti byl zděšený z Hornerova chování.“

Horner zatím pokračoval ve své práci, jako by se nic nestalo. Red Bullu se ho nepodařilo ani dočasně zbavit funkce na dobu, kdy probíhalo vyšetřování. Tato skutečnost měla rozzlobit jednoho z insiderů, který následně poskytl všechny informace De Telegraafu.

Pak se však začali angažovat thajští většinoví majitelé a nad Hornerem zdvihli svou ochrannou ruku. Vybrali právníka, který si velmi vhodně vybral svou dvoutýdenní dovolenou právě po celodenním výslechu Christiana Hornera v Londýně, a který neměl být tak nezávislý, jak se zdálo.

V předposlední únorový den jsme se dozvěděli výsledky vyšetřování: Stížnost proti Christianovi Hornerovi byla zamítnuta.

Související zprávy