logo F1live.cz

Konečně mám auto, se kterým mohu útočit, oddechl si Sainz

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 3. 2024

Carlos Sainz na prvním závodě sezóny zazářil. I když mu první kvalifikace nevyšla, v prvním závodě se svými předjížděcími manévry postaral o většinu akce na trati. Po jejich skončení a zisku třetího místa byl nadšený ze svého Ferrari.

I když Charlese Leclerca a George Russella trápily jisté problémy, Carlos si své pódiové umístění vybojoval na trati. Jeho Ferrari vypadalo, že se konečně nemusí starat o pneumatiky a může do toho pořádně šlápnout. Už jen tato skutečnost Carla dost potěšila.

“Je to trochu úleva, protože naposledy jsem útočil ještě někdy na Velké ceně Rakouska, což je nějakých třináct nebo čtrnáct závodů zpět,” řekl Sainz. “Ve všech ostatních závodech minulého roku jsem musel manažovat, sledovat zpětná zrcátka nebo kontrolovat své tempo. Měl jsem jen velmi málo příležitostí útočit na ostatní.”

“Miluji závodění a miluji předjíždění, chci být agresivní a útočit. S loňským autem to však bylo nemožné. Pamatuji si, jak jsem při představení tohoto monopostu říkal, že si přeji auto, se kterým můžeme závodit, útočit a příliš se nestarat o pneumatiky. Přesně to jsme také dostali. Mám za sebou ofenzivní závod s dobrým závodním tempem a i proto je toto třetí místo příjemné. Velmi jsem si to užil,” dodal spokojeně Sainz.

Na vítězství to však ani zdaleka nestačilo. Red Bull je nadále o hlavu vpředu a Verstappen v Bahrajnu zvítězil bez nejmenších problémů. Jeho představení dokonce naznačilo, že by mohl napravit chybu z minulého roku a tentokrát opravdu vyhrát všechny velké ceny. Sainz je však optimista a tvrdí, že na jiných okruzích by mohlo dojít k vyrovnanější bitvě.

“Prevahu Red Bullu jste viděli velmi jasně,” řekl španělský závodník. “Podle mě je zajímavé, jak dokázali udržet nejměkčí pneumatiky C3 při životě déle než ostatní a mnohem méně se jim přehřívaly. Možná i proto nejsou tak dobří v kvalifikaci a jsou velmi dobří v závodě na okruhu, jako je Bahrajn.”

“Teď potřebujeme více vzorků, ale očekávám, že Red Bull bude lepší v závodech podobně jako loni. Podívejte se na posledních osm velkých cen mezi mnou a Charlesem. Podarilo se nám několikrát dostat na pole position, často jsme stáli v první řadě, ale Max se v závodech odpoutal a Checo nás vždy dokázal předjet. Doufám, že letos to nebude tak výrazné a že jsme v tomto směru udělali dobrý krok vpřed,” řekl s nadějí Sainz.