logo F1live.cz

Po asistentce Hornera může být suspendován i Helmut Marko

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Christian Horner v posledních dnech udělal vše pro to, aby se na jeho “kauzičku” zapomnělo a svět Formule 1 se soustředil výhradně na dění na trati. To se však pravděpodobně nestane hned z několika důvodů. V první řadě se na trati neděje mnoho zajímavého, ale hlavně nic nenasvědčuje tomu, že by v Red Bullu konečně zavládl očekávaný klid.

Je Helmut Marko další na řadě? Během saúdskoarabského víkendu informovala britská televize BBC, že Red Bull suspendoval asistentku Christiana Hornera, která ho obvinila z nevhodného chování a spustila celou tuto kauzu. Samotný tým, věrný svému nejnovějšímu statusu nejméně transparentního celku na startovním roštu, tuto záležitost komentoval tak, že se nebude vyjadřovat k interním záležitostem zaměstnanců.

Christian Horner v Džiddě opět usilovně odmítal všechna obvinění a snažil se veřejnost přesvědčit, aby hodila únorovou kauzu za hlavu a věnovala se výhradně aktivitě na trati. To se však určitě nestane, protože poradce Red Bullu Helmut Marko řekl v Džiddě rakouskému ORF, že existuje “teoretická možnost”, že bude také suspendován. Neuvedl již, zda ho suspenduje závodní tým nebo mateřská společnost v Salcburku.

Marko zároveň řekl, že nemůže s jistotou potvrdit, zda se objeví na nejbližší Velké ceně Austrálie. Někteří k jeho slovům již přidali, že by mohl Red Bull zcela opustit. “Jak bych vám to řekl… Těžko se to vysvětluje, ale já nakonec rozhodnu, co budu dělat,” citují Marka motoristická média.

Na otázku, zda bude suspendován, odpověděl: “Teoretická šance tu je.” Ačkoliv řekl, že “on rozhodne”, co bude dále, Helmut odmítl odpovědět na otázku, zda jde o jeho vlastní rozhodnutí, nebo rozhodnutí Red Bullu. “Je to velmi složitá otázka. A znovu opakuji, chceme mít v týmu klid. Bude to náročná sezóna s 24 velkými cenami a přesně na to se musíme soustředit,” vyhnul se přímé odpovědi Marko.

Zajímavé informace však k tomuto přinesl magazín Autosport, podle kterého poradci Red Bullu hrozí disciplinární řízení a bylo proti jeho osobě zahájeno interní vyšetřování. “Autosport se dozvěděl, že Marko je předmětem vyšetřování společnosti Red Bull v souvislosti s různými úniky informací do médií, ke kterým došlo, když vyšlo najevo, že výrobce energetických nápojů prověřuje chování Hornera,” napsal britský magazín.

“Vyšetřování stále probíhá a zatím nebyly přijaty žádné závěry, zda Marko porušil nějaké protokoly, nebo ne. Pokud se však zjistí, že je vinný z uveřejnění důvěrných informací médiím, mohl by čelit disciplinárnímu řízení,” uvedl Autosport.

Přidal se už i notoricky známý nizozemský novinář Erik van Haren, podle kterého nařídilo Markovi samotné nejvyšší vedení rakouské společnosti, aby se zdržel komunikace s médii, co může být nyní vnímáno jako “podrývání autority”. Red Bull prý kromě toho spustil interní vyšetřování s cílem zjistit, kdo stojí za úniky informací.

Související zprávy