logo F1live.cz

Bearman ohromil i Verstappena: Mohli jste to vidět už po dvou nebo třech kolech

Oliver Bearman
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Oliver Bearman zažil jeden z těch dnů, které si nepředstavoval ani v těch nejdivočejších snech. Anglický mladík dostal neočekávaný telefonát od Ferrari, ve kterém se dozvěděl, že po zbytek víkendu nahradí ve Ferrari Carlose Sainze, kterého vyřadil ze hry akutní zánět slepého střeva. I když Ollie nebyl s jedenáctým místem v kvalifikaci úplně spokojen, jeho soupeři zpívali na jeho adresu slova chvály.

Komentátoři přímého přenosu na televizi Sky Sports byli z počínání britského mladíka více než ohromeni. Úvod třetího tréninku byl poměrně ospalý a nikdo se nehrnul na trať, ale Bearman potřeboval každé jedno kolo, takže usilovně jel a jel. Už od úvodu jste přitom mohli vidět, že se vůbec nešetří a jede konkurenceschopné časy. Jelikož byl na trati téměř osamocen, pozorně ho sledovali i jeho soupeři v garážích.

„Je strašně těžké naskočit do auta na trati, jako je tato,“ řekl trojnásobný mistr světa Max Verstappen. „Myslím si, že předvedl něco skutečně působivého. Sledoval jsem jeho prvních pár kol ve třetím volném tréninku a právě tehdy dokážete posoudit, zda se někdo cítí v autě pohodlně, nebo ne.“

„Už po dvou nebo třech kolech jsem si říkal: ‚Ok, toto je skvělý start.‘ Bylo skvělé vidět něco takového. Jedenácté místo – a tuším, že v té době to bylo jen nějakých šest desetin od nejrychlejšího času – je více, než od něho můžete žádat,“ konstatoval trojnásobný šampion.

„Odvádí neuvěřitelnou práci a doufám, že si to alespoň trochu užil, protože přijít do nového týmu, nasadnout do nového auta a vyjet na trať bez zkušeností, je celkem stresující. Doufám tedy, že je se sebou spokojen a neříká nic jako: ‚Nepostoupil jsem do Q3.‘ Každý v paddocku viděl, že odvádí skvělou práci,“ konstatoval Verstappen.

Jeho slova podtrhl i Olliův nový týmový kolega Charles Leclerc, podle kterého je výkon britského mladíka ještě podtržen tím, jak náročná je trať v Džiddě. „Rozhodně je to jeden z nejnáročnějších okruhů v kalendáři, jelikož je to městská trať a navíc tak rychlá,“ řekl monacký závodník.

„Neměli jsme příliš mnoho času, abychom si povídali. Když jsme se dnes ráno setkali, zeptal jsem se ho jen: ‚Těšíš se?‘ A on na to: ‚Už se nemůžu dočkat.‘ Čekal jsem tuto odpověď a bylo skvělé vidět jeho vzrušení před prvním závodem s Ferrari. Odvádí skvělou práci,“ řekl Leclerc, kterého tento výsledek potěšil ještě z jiného důvodu.

„Na simulátoru proběhlo více než dost práce a jsem opravdu rád, že okamžitě našel rytmus, protože to mimo jiné znamená, že kluci na simulátoru odvádějí skvělou práci a veškerá ta jeho příprava doma v továrně byla na něco dobrá. Byl připraven tím nejlepším možným způsobem, což nic neubírá z jeho talentu. Jak jsem již řekl, předvedl něco ohromně pozoruhodného,“ opakoval Leclerc.

Přidal se i třetí muž kvalifikace Sergio Pérez, který podtrhl slova pilota Ferrari o náročnosti tohoto okruhu. V Džiddě opravdu potřebujete sebevědomí a každá chyba se tvrdě trestá. Bearman však udržel své auto v jednom kuse a byl blízko k dokonalému výsledku.

„Bylo to velmi působivé. Na takové trati nechcete, aby vás povolali na první závod. Je to jedno z nejvíce výzvavých míst, kde musíte nejvíce riskovat a musíte také cítit sebevědomí v kokpitu. Zaslouží si obrovský respekt za tento úspěch. Podle mě odvádí opravdu skvělou práci a ukazuje to, jak dobře byl připraven na svou příležitost,“ odkázal Pérez.

Otázku na premiéru svého krajana dostal po kvalifikaci i sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton. Ten přišel do Formule 1 v roce 2007 jako jeden z nejlépe připravených nováčků vůbec. Byla to však éra, kdy bylo testování volné a neomezené.

„Osmnáct let… Kde jsem tehdy byl? Ve Formuli 3? To jsem nebyl ani zdaleka připraven na Formuli 1. Časy se však změnily,“ řekl novinářům Hamilton. „Neviděl jsem jeho kvalifikaci, ale myslím si, že v tréninku odvedl úžasnou práci. Naskočit do auta ve třetím tréninku a podat takový výkon je opravdu, opravdu působivé.“

„Jsem velmi rád, že dostal tuto příležitost. Zároveň to podtrhuje, že to auto je celkem dobré – jeden z jezdců skončil druhý. Ale za dnešek skvělá, skvělá práce a jsem si jistý, že v sobotu si to užije,“ dodal Hamilton.

Související zprávy