logo F1live.cz

Jordan: Bearman v Džiddě ukázal, že se současná auta ovládají až příliš snadno

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

Oliverovi Bearmanovi se dostává poté, co se v Saúdské Arábii umístil ve svém premiérovém závodě v F1 na solidním sedmém místě, množství pochvaly. Osmnáctiletého mladíka chválí i Eddie Jordan, který však dodává, že Angličan tím, že do monopostu Ferrari naskočil v podstatě bez jakékoli přípravy, ukázal, že monoposty Formule 1 se v současnosti ovládají až příliš snadno.

Oliver Bearman, který momentálně působí ve Formuli 2, má podle Eddieho Jordana našlápnuto na slibnou kariéru v F1. Ir však dodává, že stejně talentovaných mladíků, jako je Bearman, se v F2 skrývá hned několik a klade si otázku, kolik z nich dostanou příležitost ve Formuli 1.

„Bearmanovi je pouhých osmnáct let a je nejen rychlý, ale i vychovaný a vzdělaný,“ nešetří chválou na adresu juniorského jezdce Ferrari Jordan. „Británie by měla být na něj velmi hrdá. Rýsuje se jí totiž další megahvězda. Je však důležité říci i to, že stejně talentovaných závodníků jako je Bearman je v F2 šest nebo osm. Jsem proto toho názoru, že mladí závodníci nedostávají dostatek příležitostí (v F1).“

Vzhledem k tomu, že se to s mladými a talentovanými jezdci v F2 jen tak hemží, se aktuální piloti Formule 1 budou muset mít na pozoru – specificky ti, kteří pro rok 2025 nedisponují platnou smlouvou, jako například Carlos Sainz. Jordan proto Španělovi radí, aby příliš neotálel a čím dříve se upsal některému z četných zájemců o jeho služby.

„Jsem si jistý, že Carlos sedí (po operaci slepého střeva, pozn. red.) ve své posteli a říká si, že podepíše novou smlouvu co nejdříve, neboť si uvědomuje, že se vyrojilo množství mladých jezdců, kteří mají na to závodit v F1,“ utrousil rodák z Dublinu, který se následně vrátil k oslavným ódám na margo Bearmana.

„Podařilo se mu přetnout šachovnicovou vlajku před Lewisem (Hamiltonem) a Landem (Norrisem), a postaral se tak o velkolepé divadlo. Samozřejmě je třeba mít na zřeteli i to, že auto Ferrari se za posledních několik let značně zlepšilo. Přesto si myslím, že podal pozoruhodný výkon.“

Je zde však zároveň jedno velké „ale“. Jordan sice Bearmana vychválil zleva doprava, ale poznamenal, že Angličan tím, že naskočil do monopostu Ferrari v podstatě bez jakékoliv přípravy a skončil vysoko na bodech, ukázal, že se současná auta F1 ovládají až příliš snadno.

„Svým výkonem také ukázal, že dnešní auta se oproti těm v minulosti ovládají až příliš snadno. To, že si má obléct kombinézu a odjet Velkou cenu Saúdské Arábie mu bylo oznámeno na poslední chvíli. Přesto podal s minimem ujetých kilometrů pozoruhodný výkon,“ zakončil Jordan.