logo F1live.cz

Eddie Jordan vyzývá Norrise, aby začal více kousat

Lando Norris
© LAT/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Lando Norris se po závodě v Melbourne stal držitelem nechtěného rekordu. Podle Eddieho Jordana by však v tuto chvíli nemusel být jezdcem s největším počtem pódií bez vítězství, kdyby přestal být tak milým chlapcem, jakého ho známe.

Pilot McLarenu měl ve své kariéře už několik šancí zvítězit. Některé promarnil, jako například v Soči 2021, kdy odmítl zastávku v boxech a přezutí na intermediálky, ale v jiných případech zase hrál týmovou hru. Kdyby na VC Itálie 2021 nedovolil Danielu Ricciardovi získat jeho jediné vítězství od VC Monaka 2018, dnes by mohl být na seznamu vítězů i on, nebo se o to alespoň pokusit.

Eddie Jordan se v podcastu Formula For Success zamýšlel nad tím, co musí Lando Norris udělat, aby prolomil svou kletbu. Odpověď je prý jednoduchá. Na trati je třeba ukázat kus svého zlostného já.

„Je přímo uctíván, že? Milují ho. Dobře vypadá, jeho rodiče jsou skvělí lidé. Je to kluk, jakého by každý otec chtěl mít za syna. Je opravdu příkladný, dobře vychovaný, vzdělaný a zná své místo,“ chválí Eddie Jordan britského mladíka, kterému však takové vlastnosti nemusí pomoci ve vrcholovém sportu.

Jak v minulosti ukázali Ayrton Senna, Michael Schumacher či Fernando Alonso, občas je třeba být i trochu hrubián, chcete-li být mistrem. „Já bych u něj chtěl vidět větší bojovnost, více surovosti. Mohl vyhrát některou z těch čtrnácti Grand Prix? Jednu nebo dvě z nich mohl ovládnout. Chci prostě vidět více akce, skutečný boj a žár.“

„A když to v sobě najde… Vzpomínáte si, jaká byla charakteristická vlastnost Nigela Mansella?“ ptá se Jordan a sahá do minulosti. „Věřil, že může porazit kohokoli. V některých ohledech neměl ani zdaleka takový talent jako chlapci, které porážel. Porážel je, protože byl mentálně nastaven tak, že ho nikdo nemohl předjet.“

„Chci vidět v Landovi více té víry, odhodlání a vášně. Mohli byste být překvapeni. Možná se díváme na dalšího britského mistra světa, protože je tak dobrý,“ nepochybuje o kvalitách rodáka z Bristolu.

I když humor Landa Norrise není pro každého, stále je jedním z nejpřátelštějších jezdců v paddocku. Dobře vychází i s týmovými kolegy. Podle Eddieho Jordana by si však měl dát pozor, aby mu druhá strana garáže nezačala dělat problémy.

Jak se říká, někdy je třeba i kolegu „uzemnit“. „Musí dát Oscara do latě, protože ten rozhodně není žádný šnek. Jsem nesmírně ohromen tím, jak vstoupil do své druhé sezóny. Druhá sezóna ve Formuli 1 je velmi často obrovským přechodem. Tehdy je třeba skoncovat se zábavou, protože už jde do tuhého. Je třeba podávat dobré výkony. Oscar to dělá.“