logo F1live.cz

Podle Jordana čelí Lawrence Stroll dilematu: Přeje si pokrok týmu, ale brzdí ho syn

Lance Stroll
© LAT/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 3. 2024

Eddie Jordan se domnívá, že Lawrence Stroll bude muset v dohledné době učinit velké rozhodnutí. Kanaďan se podle Irska bude muset rozhodnout, zda nahradí svého syna konkurenceschopnějším pilotem a umožní tak Aston Martinu postupovat, nebo si ho v týmu ponechá za každou cenu.

Lance Stroll vstoupil do Formule 1 už jako 18letý. V průběhu let předvedl několik solidních výkonů – například v Baku 2017 nebo v Turecku 2020 – a připsal si na konto celkem tři pódiová umístění, ale ve většině případů táhl v souboji s týmovými kolegy za výrazně kratší konec.

Eddie Jordan si proto pokládá otázku, zda není načase, aby se Aston Martin Strolla zbavil a nahradil ho někým konkurenceschopnějším. Je si však vědom, že ke změně nedojde bez souhlasu jezdcova otce, který se bude muset rozhodnout, zda upřednostní zájmy týmu, nebo ty vlastní.

„Lance se v F1 už vícekrát blýskl skvělými výkony,“ uvedl Jordan v podcastu Formula For Success. „Dobrý výkon podal například v Baku v roce 2017. Problémem však je, že takové výkony podává jen zřídka. Navíc není ani dobrým kvalifikantem. Občas se – pokud má štěstí – přeplazí do Q3, ale Alonso je od něj pokaždé rychlejší.“

Nedostačující výkony staví Strolla – a stejně tak jeho otce – do složité situace. Kanadský magnát se totiž všemožně usiluje posunout Aston Martin na vyšší úroveň a postarat se o to, aby se britský tým už brzy dotáhl na dominantní Red Bull. K tomu však nutně potřebuje dva špičkové piloty a problémem je, že zatím disponuje pouze jedním.

„Lance se potřebuje zlepšit, zotavit se a umisťovat se pravidelně na pódiu. Jen tak lidé pochopí, čeho je schopen. Situace se má však v současnosti tak, že nepodává dostatečně dobré výkony. Proto si myslím, že Lawrence Stroll bude muset o budoucnosti svého syna pořádně popřemýšlet,“ dodal Jordan.

Související zprávy