logo F1live.cz

S Markem může z Red Bullu odejít i Verstappen. Umožňuje mu to smlouva, tvrdí Schumacher

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 3. 2024

V Red Bullu vládne v poslední době napětí. Ve vedení týmu totiž probíhá jakási malá občanská válka, ve které stojí na jedné straně šéf stáje Christian Horner, a na straně druhé především Helmut Marko, který má vyhrožovat odchodem. Pokud by Rakušan z Milton Keynes odešel, je pravděpodobné, že by se sebou stáhl i Maxe Verstappena, který nedá na rodáka z Grazu dopustit a kterému to podle Ralfa Schumachera umožňuje smlouva.

Verstappen je s Red Bullem smluvně vázán do roku 2028. Mladší z bratrů Schumacherových však tvrdí, že by se z Milton Keynes mohl poroučet i dříve. Někdejší pilot Williamsu a Toyoty říká, že součástí Nizozemcova kontraktu je i klauzule, ve které se uvádí, že pokud z týmu odejde Helmut Marko, může tak učinit i úřadující mistr světa.

„Ano, je to skutečně tak,“ uvedl Schumacher pro Sky. „Doslechl jsem se o tom z dobrých zdrojů. Nevím však, jestli by se Verstappen k něčemu takovému odhodlal. Myslím si, že by na to doplatily všechny zúčastněné strany.“

Marko se však už mezitím vyjádřil, že se v blízké budoucnosti z Red Bullu odejít nechystá. V podobném duchu se vyslovil i Christian Horner, kterému do karet nahrává skutečnost, že se těší podpoře Júvitjovců, kteří vlastní 51% akcií „červených býků“.

„Absolutně nerozumím tomu, co má thajská strana a Christian Horner v úmyslu. Nechápu, proč se snaží udržet Hornera v čele týmu za každou cenu,“ řekl Schumacher.

Mezitím je v Red Bullu na spadnutí i jezdecká otázka pro rok 2025. Sergio Pérez má po výkonnostně proměnlivém ročníku 2023 takříkajíc nůž na krku, ale zatím naplňuje týmová očekávání a zdá se, že bude kolegou Maxe Verstappena i v následujícím roce.

Otázkou však je, zda nebude chtít „změnit dres“ samotný Nizozemec. Ten sice jakékoli zaječí úmysly popírá, ale faktem je, že jej zachytily objektivy fotoaparátů v družném rozhovoru se šéfem Mercedesu Totem Wolffem.