logo F1live.cz

Bottasův vzkaz týmu: Budíček!

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Po předsezónních testech a nadějném jedenáctém místě Kuan-jü Čoua na Velké ceně Bahrajnu se zdálo, že devátému týmu minulé sezóny se v roce 2024 podařilo udělat krok vpřed. Po závodě v Džiddě to však vypadalo jinak. Aktuálně je Sauber v pomyslném výkonnostním žebříčku pravděpodobně na devátém místě před Alpinem, což je přesně stejné umístění, jakého dosáhl loni. Spokojený není ani Valtteri Bottas.

Finský závodník má v této sezóně na kontě jedno devatenácté a jedno sedmnácté místo. V celkovém hodnocení je tak dvacátý před Pierrem Gaslym. Bottas vypadal v Saúdské Arábii zcela ztraceně a prakticky nebyl schopen dohnat ztrátu, a to ani s pomocí Kevina Magnussena, který působil jako retardér a pracoval pro svého týmového kolegu.

„Myslím si, že toto pro nás musí být budíček,“ prohlásil finský závodník k frustrujícímu začátku sezóny. „Samozřejmě, jsou to teprve dva závody ze čtyřiadvaceti a do Austrálie máme naplánovaná vylepšení, ale určitě se potřebujeme zlepšit. Nejde přitom jen o naše tempo, ale také o operativní stránku. V prvních dvou závodech měli oba naši jezdci problém při zastávce v boxech.“

Fín startoval do závodu v Džiddě na měkkých pneumatikách a poté s většinou pole zamířil do boxů, aby obul tvrdé pneumatiky. Jízda na této směsi však byla strašná. Bottas prý nedokázal své gumy zahřát.

„Mysleli jsme si, že start na měkkých pneumatikách a brzká výměna na tvrdé bude pro nás nejlepší možnost. Nakonec však byla problémem samotná jízda na hardech. Nedokázali jsme je přimět, aby fungovaly, prostě jsme je nedokázali dostatečně zahřát. Trvalo to nějakých patnáct kol, než začaly dodávat alespoň nějakou přilnavost. Do té doby jsme však ztratili příliš mnoho času,“ konstatoval Bottas.

„To je pravděpodobně důvod, proč jsme v Bahrajnu měli celkem dobré závodní tempo, protože tam je drsný asfalt a nemůžete pneumatiky přehřát. Na hladkém povrchu v Džiddě jsme však nedokázali vygenerovat dostatečné teploty,“ dodal finský závodník.