logo F1live.cz

O Bearmana se poperou hned čtyři týmy, předpovídá Benson

Oliver Bearman
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Oliver Bearman si v Saúdské Arábii odkroutil debut ve Formuli 1, který vzhledem k tomu, že je mu jen osmnáct let a s monopostem F1 jen minimum zkušeností, zvládl na jedničku s hvězdičkou. Mladý závodník se umístil v závodě na skvělém sedmém místě, čímž si získal pozornost více stájí, z nichž se mnohé podle Andrewa Bensona z BBC nebudou váhat o anglického závodníka poprat. Kromě Haasu, který má o mládíka přechovávat zájem již dlouhodobě, označil za možné zájemce o Bearmanovy služby také Williams, Sauber a Alpine.

Pokud se Bearman o rok představí ve Formuli 1, s největší pravděpodobností se tak stane v barvách Haasu. Důvod je jednoduchý. Osmnáctiletý závodník je juniorským jezdcem týmu z Maranella, který počítá s možností, že se Angličan v daleké budoucnosti stane pilotem Ferrari na plný úvazek. Zatím si však potřebuje mladíka na pár let někam „odložit“ – a Haas, který je zákaznickým týmem Scuderie, se jeví být pro tento úkol jako stvořený.

Podle Bensona připadají v úvahu i další týmy, v jejichž neprospěch ale hovoří to, že nejsou (resp. zanedlouho nebudou) zákaznickými týmy Ferrari. Konkrétně se jedná o Williams, Sauber a Alpine – a tedy stáje, které se v současnosti pohybují zpravidla na konci startovního pole.

„Kde všude by mohl Bearman zakotvit?“ položil si řečnickou otázku Benson. „Bearman je juniorským jezdcem Ferrari, které se ho nebude chtít vzdát. Jasným kandidátem na zisk mladíka se proto jeví být Haas, který je partnerským týmem Ferrari.“

„Po jeho výkonu v Saúdské Arábii však o něj bude mít pravděpodobně zájem poměrně mnoho týmů, s nimiž by se Ferrari mohlo dohodnout stejně snadno jako s Haasem. Napadá mi Williams, Sauber a za určitých okolností i Alpine,“ dodal redaktor BBC.

Ať už Bearman zakotví kdekoli, podstatné je, aby se dostal do F1 – a to co nejdříve. Stejně tak to vidí samotný závodník, který by dal cokoli za to, aby po něm pro rok 2025 sáhl kterýkoli z týmů startovního pole – třeba i takový Haas.

„V letošním roce absolvuji s Haasem spoustu tréninků, díky čemuž budu mít příležitost se s týmem sblížit a najetím kilometrů získat potřebné zkušenosti. Doufám, že následně se mi do Haasu otevřou dveře, což by bylo naprosto fantastické,“ doplnil Bearman.