logo F1live.cz

FIA uzavřela vyšetřování vlastního prezidenta: Obvinění byla nepodložená

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Jedna z mnoha kontroverzí je možná na konci. Oddělení pro dodržování pravidel FIA rozhodlo o nevině svého prezidenta Mohameda bin Sulajema, který se podle svědectví minimálně jednoho zaměstnance federace měl dopustit hrubého překročení svých pravomocí. Obvinění prosákla na veřejnost na začátku března díky televizi BBC. Nyní FIA po prověření obvinění očistila jméno svého prezidenta.

Na začátku března informovala britská televize BBC o dvou konáních před Etickou komisí FIA, která se měla týkat prezidenta Mohameda bin Sulajema. Toho obvinil neznámý oznamovatel z pokusu ovlivnit výsledky závodu a snahy zabránit konání Velké ceny Las Vegas prostřednictvím neudělení licence okruhu na Vegas Strip.

V prvním případě se prý pokoušel o dodatečné zrušení penalizace pro Fernanda Alonsa na VC Saudské Arábie za nesprávné odpykání pětisekundového trestu – to se nakonec i stalo –, v druhém případě se údajně snažil nařídit svým podřízeným, aby kvůli skutečným či domnělým vadám neudělili licenci okruhu v Las Vegas – to se nakonec nestalo. FIA nyní potvrdila, že po prošetření komisařem FIA pro dodržování předpisů a šestičlennou etickou komisí bylo rozhodnuto prezidenta obvinění zbavit.

Podle prohlášení federace trvalo vyšetřování třicet dní a během něho bylo vyslechnuto jedenáct svědků. Závěry jsou jednoznačné: nepodařilo se prokázat, že by Mohamed bin Sulajem jednal nesprávně.

„Po prozkoumání výsledků vyšetřování etická komise jednomyslně rozhodla, že neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly obvinění z jakéhokoli zasahování ze strany prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema,“ uvedla Mezinárodní automobilová federace ve svém prohlášení.

„Obvinění vůči prezidentovi FIA byla nepodložená a na podporu rozhodnutí Etické komise FIA byly předloženy přesvědčivé důkazy, o nichž nejsou žádné pochybnosti. Úplná spolupráce, transparentnost a dodržování pravidel ze strany prezidenta byly během celého procesu tohoto vyšetřování velmi cenné,“ uvedla FIA.

Související zprávy