logo F1live.cz

Hamilton vyjádřil nedůvěru prezidentovi FIA: Nikdy jsem ho nepodporoval

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem se tento týden zbavil obvinění ze snah ovlivňovat výsledky velké ceny a úsilí zabránit uskutečnění Velké ceny Las Vegas, ale na hlavu mu spadla nepříjemná dohra z vyšetřování manželů Wolffových. Ty v prosinci FIA prověřovala pro možné vyzrazení důvěrných informací. Nic z toho se nepotvrdilo a federace se následně velmi neobratně pokoušela celou záležitost poslat do zapomnění.

Susie Wolffová však na nic nezapomněla a ve středu oznámila, že na francouzském soudu podala trestní oznámení na Mezinárodní automobilovou federaci. Ta od „uzavření“ případu v prosinci zarytě mlčí, což šéfku F1 Academy přimělo k činu. Ve svém prohlášení uvedla, že FIA se mlčením pokouší vyhnout odpovědnosti, ale ona na křivdu rozhodně nezapomněla.

Nezapomněl ani Lewis Hamilton, který v Austrálii podrobil Mohameda bin Sulajema nemalé kritice a když dostal otázku, zda nadále podporuje prezidenta Mezinárodní automobilové federace, odpověděl: „Nikdy neměl mou podporu.“

To zní jako jednoznačné stanovisko, ale sedminásobný mistr světa pokračoval. „V první řadě jsem na Susie nesmírně hrdý. Myslím si, že je velmi odvážná a postavila se za velké hodnoty. Ve světě, kde se lidem často zavírají ústa, je její vystoupení skvělým poselstvím,“ vzkázal Hamilton.

„Jsem rád, že to řeší mimo náš svět F1, protože v tomto sportu, ve FIA, opravdu chybí odpovědnost. Vše probíhá za zavřenými dveřmi, neexistuje transparentnost, není tu žádná odpovědnost, přitom to všechno potřebujeme, fanoušci to potřebují,“ prohlásil pilot Mercedesu.

„Jak můžete důvěřovat sportu, když tu chybí něco takového? Doufejme, že její stanovisko přinese změnu a bude mít pozitivní vliv, zejména pro ženy,“ dodal Hamilton.

Podpořil ho i jeho týmový kolega George Russell. I on vyzval, aby se celá záležitost řešila veřejně a otevřeně. „Věříte, že lídři mají na srdci nejlepší zájem sportu, ne své vlastní zájmy. Když nemáme fakta a čísla a neexistuje transparentnost, vždy si myslíte, že se něco skrývá. Proto je nyní pro tento sport tak důležité vyslat správný signál všem fanouškům, že ve světě se věci nezametají pod koberec.“

Související zprávy