logo F1live.cz

Ricciardo neřeší Markovu kritiku: Rozhovory jsou důležitou součástí naší práce

Daniel Ricciardo a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

„Ricciardo bude muset přijít s něčím a bude to muset udělat rychle.“ Tato slova Helmuta Marka musela v uších Daniela Ricciarda znít jako zvony na Notre Dame. Poradce Red Bullu se rozhodl promluvit po velmi nevydařeném úvodu sezóny ze strany sesterského týmu Racing Bulls. Terčem kritiky je i pilot stáje Daniel Ricciardo, který se na začátku roku ocitl pod nemalým tlakem.

Australana čeká v Albert Parku mise. Pokud nepřijdou výsledky, bude každý víkend a každá tisková konference stále méně příjemná. Na jeho místo si brousí zuby Liam Lawson, kterého už všichni viděli v kokpitu v minulém roce a jsou přesvědčeni, že svou úlohu zvládne.

Stáj RB nevstoupila do nové sezóny nejlépe a je to zejména forma Daniela Ricciarda, která patří k negativním překvapením začátku roku. Dvě kvalifikační prohry s Júkim Cunodou a hodiny v závodě v Džiddě připomínaly Ricciarda z dob jeho působení v McLarenu, nikoli v Red Bullu. Možná i proto se Helmut Marko rozhodl promluvit.

„Júkiho kvalifikační výkon byl velmi dobrý a Ricciardo bude muset přijít s něčím a bude to muset udělat rychle. Alespoň v kvalifikaci je Cunoda velmi dobrý, pak v prvním stintu tým bojuje o body, aby se následně propadli,“ prohlásil Marko ve svém sloupku pro Speedweek.

Ricciardo dostal před novináři na své domácí velké ceně možnost reagovat na kritiku, ale hned dal všem jasně najevo, že si z ní těžkou hlavu nedělá, i když je otázka, kolik lidí mu to bude věřit. „Není to otravné. Nejdůležitější částí naší práce je jízda, ale velkou částí jsou i rozhovory s médii. Když se daří, každý říká samé hezké věci, ale když se nedaří, tak se mluví jinak,“ reagoval Australan.

„Chci, aby na mě byli lidé hrdí, ale když někdo něco řekne, tak to už jsem si sám řekl dávno předtím, protože vím, co se ode mě očekává. Samozřejmě, že chci postoupit do Q3 a dosahovat výsledků, o kterých věřím, že je mohu dosáhnout. Startovní rošt je však vyrovnaný a bojujeme ve velmi těsném středu pole,“ říká Ricciardo.

„Po bahrajnské kvalifikaci jsem věděl, že se mi nepodařilo poskládat takové kolo, jaké bych měl. Zvedl jsem ruku a přiznal jsem si to, ale takové jsou rozdíly mezi Q3 a čtrnáctým místem. Na konci Q1 v Džiddě byl rozdíl mezi devátým a šestnáctým místem méně než desetina, takže snadno se z hrdiny může stát psanec. Počítá se každá desetina a já se v tomto směru dívám především na sebe,“ přiznal Ricciardo.

Související zprávy