logo F1live.cz

Cunoda dokonale odpověděl Markovi, Ricciardo zapadl ještě hlouběji do bahna

Júki Cunoda
© X/Visa Cash App RB
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2024

Po zpackaném víkendu v Džiddě musel Daniel Ricciardo poslouchat opravdu nepříjemné komentáře na svou adresu a odpovídat na těžké otázky. Australan potřeboval rychlý návrat do auta, který přišel na jeho domácí velké ceně, kde však udělal ještě větší chybu a vypadl už v Q1. Jeho týmový kolega Júki Cunoda tím, že získal osmé místo, dokázal, že v monopostu jeho týmu se skrývá obrovský potenciál.

Před sezónou byli Racing Bulls, jak je nyní můžeme nazývat, považováni za černé koně nové sezóny. Zatím se jim to však nedařilo potvrdit a přišla kritika. Tu do vlastních řad namířil trochu nečekaně i Helmut Marko. Ten přitom střílel nejen do Daniela Ricciarda, což se trochu očekávalo, ale i do Júkiho Cunody, což se už neočekávalo.

Japonský závodník přitom předváděl sympatické výkony a několikrát proti němu zahrály smolné okolnosti, což je ve vyrovnaném středu pole nejednou klíčové. Marko přesto svého svěřence nešetřil. „Řekněme to takto: Cunodova kvalifikační rychlost je OK, ale v závodech jsou oba příliš pomalí,“ prohlásil poradce Red Bull pro německou Sky.

Nuže, Júki odpověděl tím nejlepším možným způsobem, i když stále „jen“ v kvalifikaci. V Albert Parku nechal za sebou Hamiltona, Alonsa a Strolla, což jsou tři muži v papírově kvalitnějších autech. Potvrdil přitom, že tým RB skutečně má potenciál, aby bojoval na hraně nejlepší desítky, jen ho potřebuje potvrdit i v závodním tempu.

„Užil jsem si to a pocit v autě byl dobrý,“ řekl spokojeně japonský závodník pro televizi Sky. „Je třeba udělit velký kredit týmu, protože od prvního tréninku jsem cítil dobré sebevědomí. Konzistentně jsme se pohybovali kolem desátého místa, takže to byl podle mě hlavní důvod, proč jsme byli schopní vymačkat z toho dalších pár milisekund.“

Přes nulu na bodovém kontě podává Cunoda zřejmě nejlepší výkony v dosavadním průběhu kariéry. Souhlasí s tím i Júki. „V kvalifikaci určitě. V sobotu jsem celkem konzistentní,“ řekl japonský závodník, který by na tento úspěch rád navázal i v neděli. „V závodech to bylo v posledních dvou velkých cenách trochu… celkově bych řekl, že se to zlepšilo a potřebuji pokračovat v tom, co dělám,“ dodal Cunoda.

Ricciardo z toho nedokázal vytěžit více

Jeho týmový kolega Daniel Ricciardo po třetí kvalifikaci sezóny ví, že má problém. Nejde jen o to, že porušil traťové limity v místě, kde se nedá vydělat mnoho času a kde vidíme takový přestupek zřídka, ale především byl se svým kolem velmi spokojený, přičemž na Cunodu mu ještě chyběl nějaký kousek.

Ricciardův škrtnutý čas měl hodnotu 1:17.466s a podle vlastních slov šlo o velmi dobré kolo, Cunoda naproti tomu zajel 1:17.356s a byl na cestě za dalším zlepšením v Q2. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se nám tu opakuje scénář z McLarenu, kdy Ricciardo na časech a datech viděl, co auto dokáže, ale jeho ruce a nohy to nebyly schopné zreplikovat.

„Byl jsem určitě za hranou. Snažil jsem se to udržet na trati, ale zároveň získat čas, který se nám celý víkend nedařilo najít,“ řekl Ricciardo po kvalifikaci pro televizi Sky. „Měl jsem pocit, že jsem do toho kola dal vše, co ve mně je.“

„Čas nakonec skončil v koši, ale zároveň jsem si po průjezdu cílem řekl, že to bylo skvělé kolo. Byl jsem však pomalejší. Jsou tu věci, se kterými nejsem moc v pohodě, ale musíme se pokusit zjistit, proč to tak bylo. Upřímně si ale myslím, že jsem z toho vymačkal všechno a za normálních okolností tyto časy znamenají posun někam výš na roštu,“ řekl Ricciardo.

V tomto případě by to však neplatilo, ani kdyby byl čas legální. Na postup by to stačilo, ale v Q2 by z toho bylo umístění mezi Magnussenem a Oconem. Cunoda se ve druhé části výrazně zlepšil na 1:16.791s, což je posun asi o šest desetin. Ricciardo přitom netuší, kde vlastně ztrácí.

„Je to na stopkách. V autě cítím sebedůvěru a vím, čeho jsem schopen, ale po průjezdu cílem jsou taková kola obvykle o trochu konkurenceschopnější. Tlačili jsme na to a nedosáhli jsme výsledků. Stále si nejsem jistý některými věcmi, ale před každou jízdou cítím sebedůvěru, zajedu kolo a cítím, že jsem udělal vše, co jsem mohl. Snažím se, ale na stopkách se to neprojevuje způsobem, jakým by se podle mě mělo,“ řekl zmateně a sklamaně Ricciardo.