logo F1live.cz

Piastri se zachoval jako týmový hráč. Režii schválil, i když by chtěl doma skončit na pódiu

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Když z hry o stupně vítězů vypadnou oba Red Bully, je důležité neváhat a vše obětovat ve prospěch zisku trofeje. McLarenu se to podařilo i díky týmové režii, která není mezi fanoušky ani jezdci příliš populární. Piastri ovšem připustil, že boxová zeď se vůči němu nezachovala nespravedlivě.

Oscar Piastri v neděli startoval pátý, ale díky dřívější zastávce v boxech, kterou pokrýval Charlese Leclerca, si o jednu pozici polepšil. Oběma pilotům se totiž podařil undercut na Landa Norrise, který sice pozici ztratil, ale získal výhodu v podobě čerstvějších pneumatik.

Ve druhém stintu je však potřeboval co nejlépe využít, a to pro McLaren znamenalo nezdržovat se zbytečně mezi sebou. Oscar Piastri proto dostal pokyn, který žádný pilot F1 nechce slyšet: Pusť před sebe týmového kolegu.

Landovi Norrisovi se sice nepodařilo předjet Charlese Leclerca, ale tento tah mu pomohl ubránit se před hrozícím útokem ze strany Sergia Péreze, i když ten nakonec ani nepřišel.

„Z mého pohledu to bylo naprosto fér,“ vyjádřil se k týmové réžii Oscar Piastri. „V sobotu se kvalifikoval přede mnou, první zastávku absolvoval o něco později a doháněl mě. V té fázi závodu byl ode mě rychlejší. Já se tehdy držel Leclerca a Lando nás oba doháněl.“

„Pravděpodobně jsem i trochu doufal, že se přes mě dostane a půjde po Charlesovi. Samozřejmě bych byl velmi rád, kdybych se na domácí půdě udržel na třetím místě. Z mého pohledu to však bylo naprosto fér,“ zní verdikt rodáka z Melbourne.

Norris po závodě zhodnotil, že o šanci na druhé místo přišel na začátku závodu, kdy se Leclercovi s Piastrim podařil undercut. McLaren tak může litovat, že mu to tentokrát nevyšlo, ale na druhou stranu se bude těšit ze zlepšující se formy.

Oscar Piastri se však ještě bude muset podívat na data a poučit se z chyb. Možná si i sám uvědomuje, že pódium si tak úplně nezasloužil, když ve středním stintu vyjel z trati a v předposlední zatáčce ztratil čtyři sekundy kosením trávy. Piastri poznamenal, že v této chvíli „dostal po prstech“.

„Myslím si, že z mé strany to byl silný víkend. V zlomových momentech jsem udělal pár chyb, což je trochu frustrující, ale získali jsme slušný výsledek,“ shrnul Piastri. „Na konci druhého stintu jsem trochu vyjel z trati, trochu se mi i drobily pneumatiky, takže v dané fázi závodu jsem se mírně trápil. Nepodařilo se mi je opět probudit k životu. Vidím tedy pár věcí, z kterých se potřebuji poučit, a zjistit, co bychom mohli udělat lépe. Odhlédnuto od toho to byl silný den.“

Největší povzbuzení pro McLaren, ale vlastně i pro celý zbytek startovního pole však přišlo z jiné strany. „Upřímně řečeno, mě nejvíce překvapila Pérezova rychlost. Čekal jsem, že se přes mě dostane, ale nedostal se. To je možná důvod pro menší optimismus pro každého ve startovním poli.“

Související zprávy