logo F1live.cz

Mark Hughes: Ricciardo má krizi, nepomáhá ani Cunodovi

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2024

Daniel Ricciardo se na první pohled dostal z problémového období u McLarenu, ale na začátku sezóny to vypadá spíše na recidivu. Podle novináře a analytika F1 Marka Hughese má Australan vážný problém, kterým však škodí nejen sobě, ale nevědomky i týmovému kolegovi Júkimu Cunodovi.

Ještě před pár týdny se v souvislosti s Danielem Ricciardem hovořilo o Red Bullu. Avšak po prvních třech událostech se veřejné mínění na vítěze osmi Grand Prix zcela změnilo. Není se čemu divit, vždyť po dvou vyřazeních v Q2 následovalo vyřazení již v Q1. Australan navíc ve všech třech závodech skončil na kratším konci.

Ani Mark Hughes již Ricciarda nepovažuje za kandidáta na postup, právě naopak. „Je to daleko od otázky, zda je stále na cestě do Red Bullu,“ řekl v podcastu The Race. „Já bych se spíše zeptal, zda je na cestě zůstat v F1?“

Na první pohled by se mohlo zdát, že Júki Cunoda by mohl z takového vývoje těžit. Hughes je však přesvědčen o opaku. Namísto toho, aby byli všichni ohromeni výkony Japonce, svět Formule 1 žasne nad Ricciardovými problémy.

Jak můžete chválit rychlost zajíce, když jste ho zatím viděli závodit pouze s želvou a ne s gepardem, který na něj čeká na startu? Představte si, jakou by měl najednou Cunoda pověst, kdyby neporážel Ricciarda, ale Alonsa, Leclerca nebo Norrise.

„Helmut Marko zpochybňoval jeho rychlost v závodě,“ obrátil se k Cunodovi Hughes. „V prvních dvou závodech skončil mimo body, což by ale jednoduše mohlo být způsobeno vlastnostmi vozu. Problém je v tom, jak posoudíte jeho výkon, když jeho týmový kolega se zjevně ocitl v jakési krizi.“

„To nejsou výkony Daniela Ricciarda z dob Red Bullu, to více připomíná jeho problémové období u McLarenu. Když ztrácíte celé desetiny, téměř půl sekundy, je něco zásadně špatně. Takhle nemůžeme posoudit, jak na tom vlastně Cunoda je,“ poukazuje dlouholetý novinář.

Ve třech prvních kvalifikacích dokonce Ricciardo ztratil na Cunodu v průměru více než Nyck de Vries před rokem za totožné období. „Klidně to může být, že [Cunoda] předvádí výkony na velmi, velmi vysoké úrovni. Dokud však vedle něho neuvidíme Verstappena, Leclerca nebo někoho podobného, bude velmi těžké to kvantifikovat.“

Související zprávy