logo F1live.cz

Šéf Racing Bulls Mekies: Ricciardovi musíme dát auto, ve kterém se bude cítit dobře

Daniel Ricciardo a Laurent Mekies
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 3. 2024

Co by mohlo ještě zachránit kariéru Daniela Ricciarda, případně jeho kroky opět nasměrovat do Red Bullu? Podle šéfa Racing Bulls Laurenta Mekiese je odpověď prostá. Tým musí Ricciardovi podat pomocnou ruku.

Ani domácí víkend v Melbourne Ricciardovi nevyšel. O postup do Q2 ho připravila chyba, když vyjel za bílou čáru a přišel o čas. V závodě se pak umístil na dvanáctém místě. Vzhledem k tomu, že Verstappen a oba Mercedesy vypadly, Bottas zažil další katastrofální zastávku a Oconovi se v brzdách zasekla fólie z přilby, je to přímo hrozivý výsledek.

Laurent Mekies však plně stojí za Danielem Ricciardem. Racing Bulls prostě musí monopost VCARB 01 upravit a přepracovat tak, aby odpovídal Australanovu jezdeckému stylu. „Pravdou je, že mu musíme dodat monopost, ve kterém se bude cítit komfortněji,“ uvedl pro Autosport.

„Júki se ve svém monopostu cítil pohodlně už od prvního tréninku. S Danielem jsme se do téhož bodu dostali snad jen v kvalifikaci a po ní na tom potřebujete stavět. Máme za to, že v závodě to dokázal,“ vrátil se k víkendu v Melbourne.

Z hlediska čisté rychlosti to s Ricciardem nebylo špatné, tvrdí 46letý Francouz. „Byl stejně rychlý jako kluci, kteří bodovali. Kdybychom měli lepší startovní pozici, bojovali bychom o body. To je další pozitivum, které si můžeme odnést domů; Daniel odjel velmi silný závod, i když startoval z tak nízké pozice.“

Ricciardo byl po kvalifikaci k sobě dost kritický. Faktem však je, že kdyby nepřišel o své kolo, postup do Q2 by měl zaručený. I zbytek víkendu by pak vypadal jinak.

„Myslím, že si nesprávně vysvětlil data. Spolu s ním jsme se na to podívali,“ říká generální ředitel Racing Bulls Peter Bayer. „V konečném důsledku však vidím pozitiva, protože v kvalifikaci opět našel svou rychlost. Kdyby takové kolo zajel v pátek, mohl na tom stavět. Jsem si jistý, že by se i v kvalifikaci dostal do první desítky. Musíme si vzít toto pozitivum.“

„V neděli je to těžké. Předjíždění na této trati není jednoduché. Odvedl dobrou práci, slušný výkon. Víme, že se od toho můžeme odrazit,“ vidí naději třiapadesátiletý Rakušan.

Související zprávy