logo F1live.cz

AMuS: Hornerův posílený vliv může být předzvěstí Verstappenova konce v Red Bulle

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 3. 2024

Red Bullem znenáviděný Christian Horner se po skandálu se zaměstnankyní nikam odejít nechystá. Stejně tak však nehodlá opustit řady „červených býků“ ani Max Verstappen, jehož část garáže v čele s Helmutem Markem a Adrianem Neweym je s Hornerem pořádně na nože. Ať přemýšlíme jak přemýšlíme, vychází nám to tak, že někdo odejít bude muset. A tím někým by mohl být tábor kolem trojnásobného šampiona.

Přestože se někteří představitelé Red Bullu tváří, že je vše s kostelním řádem a v týmu panuje přímo rodinná atmosféra, pravdou je, že to v Milton Keynes pořádně vře. Na jedné straně garáže stojí Christian Horner, který je opakovaně vyšetřován pro údajně sexuální obtěžování, a na straně druhé především trojice Helmut Marko, Jos Verstappen a Max Verstappen, ke které se přiklání technický guru Adrian Newey.

Portál Auto Motor und Sport pouvažoval nad tím, která z těchto dvou skupin bude v probíhajícím sporu táhnout za kratší konec a dříve či později z Red Bullu odejde. AMuS – jak zní zkratka německého deníku – se domnívá, že se budou poroučet lidé seskupení kolem Maxe Verstappena. A vysvětluje i proč.

Podle německého deníku, který se zaměřuje na svět automobilů a motorsport, si Christian Horner navzdory skutečnosti, že je opakovaně prošetřován pro sexuální obtěžování, posílil své postavení v týmu. Mělo se tak stát na setkání šéfů Red Bullu v Dubaji, ke kterému došlo po Velké ceně Saúdské Arábie.

Na tomto setkání vyjádřili Hornerovi podporu thajští Júvitjovci, kteří jsou většinoví vlastníci Red Bullu. Podle Auto Motor und Sport může mít zmíněné gesto thajské zámožné rodiny za následek, že si Horner dříve či později podřídí nejen rakouský celek ve Formuli 1, ale také celé motorsportovní křídlo společnosti.

Naplnění takového scénáře by se podle Němců dříve či později postaralo o Verstappenův odchod z týmu (i když je pravděpodobné, že Horner by usilovat Holanďana přimět v Red Bull setrvat minimálně do roku 2028, kdy jezdci vyprší smlouva). Kdo by byl v takovém případě největším favoritem pro zajištění si závodníkových služeb?

Reálnými zájemci, kteří by dokázali splnit všechny Verstappenovy požadavky, jsou podle AMuS pouze Mercedes a Aston Martin. V prospěch německého celku říká skutečnost, že je jedním z dvou nejúspěšnějších týmů Formule 1 novodobé historie, a je proto velmi pravděpodobné, že se dříve či později navrátí do vítězných kolejí.

Aston Martin má zase výhodu v tom, že je jedním z hlavních kandidátů na získání Adriana Neweyho – společně s Ferrari, které však v nejbližších několika ročnících počítá s dvojicí Charles Leclerc – Lewis Hamilton. Kromě Neweyho by mohla být pro Verstappena lákadlem i Honda, se kterou začne britský tým spolupracovat v roce 2026, a na kterou má Nizozemec jen ty nejkrásnější vzpomínky.