logo F1live.cz

Red Bull nepopřel odchod Neweyho. Konkurence si však zřejmě počká

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2024

Auto Motor und Sport, BBC a nakonec i Autosport. Ve čtvrtek odpoledne se spustila ohromná lavina a několik renomovaných zdrojů potvrdilo, že Adrian Newey chce opustit Red Bull. Spojení těchto informovaných médií nápadně připomínalo situaci z 1. února, kdy se Lewis Hamilton dohodl s Ferrari. Mezitím vyplavaly na povrch mnohé zajímavé informace z různých zdrojů, včetně samotného Red Bullu.

Jako první přišel s informací německý magazín Auto Motor und Sport. Jeho zprávy následně prověřovaly z vlastních zdrojů na britských ostrovech a závěr byl jednoznačný: Adrian Newey chce po osmnácti letech odejít z Red Bullu. Když se spojí tak dobře informované zdroje, pravdivost těchto informací je téměř garantována.

Samozřejmě všechna tato média požádala o vyjádření i samotný tým. Po několika hodinách přišel mluvčí Red Bullu s takovýmto vyjádřením: „Adrian má s námi smlouvu minimálně do konce roku 2025 a nevíme, že by se měl připojit k jinému týmu.“

To rozhodně není popření informace o odchodu Neweyho. Co však znamená zpráva o délce smlouvy a že Red Bull „neví, že by se měl připojit k jinému týmu“? Nuže, zprávy kolem Neweyho analyzoval nejeden spolehlivý zdroj a The Race tvrdí, že pokud chce odejít co nejdříve, nebude to vůbec jednoduché.

„Red Bull naznačuje, že není možné, aby se Newey připojil k jinému týmu v roce 2025. Potvrzení délky kontraktu znamená, že v jeho smlouvě jsou mechanismy, které by mu mohly zabránit v tom, aby pracoval jinde ještě déle. Pokud je například konec roku 2025 nejčasnějším termínem a začátkem povinné dovolené, znamenalo by to, že by nemohl pracovat pro jiný tým dříve než v roce 2027. Red Bull však pravděpodobně nemůže udělat nic, aby zabránil Neweymu jednoduše odejít do důchodu,“ píše The Race.

Odchod Neweyho potvrdila i Sky Sports Britská televize Sky Sports patří ke zdrojům, jejichž vyjádření nás velmi zajímalo. Když ještě nějaký fanoušek Red Bullu doufal, že jde jen o novinářskou kachnu, televize zřejmě zasadila poslední hřebík do rakve naděje. Sky po prověření vlastních zdrojů jen potvrdila, co mnozí považují za hotovou věc.

Odchod Neweyho potvrdila i Sky Sports

Britská televize Sky Sports patří ke zdrojům, jejichž vyjádření nás velmi zajímalo. Když ještě nějaký fanoušek Red Bullu doufal, že jde jen o novinářskou kachnu, televize zřejmě zasadila poslední hřebík do rakve naděje. Sky po prověření vlastních zdrojů jen potvrdila, co mnozí považují za hotovou věc.

„Legendární designér Adrian Newey se rozhodl, že chce odejít z Red Bullu. Jako první o tom ve čtvrtek informoval německý Auto Motor und Sport. Sky Sports nyní disponuje informacemi od vysokopostavených představitelů tohoto sportu, podle kterých Newey neformálně oznámil kolegům, že si přeje přerušit svá téměř dvě desetiletí trvající vazby na svůj mistrovský tým,“ hlásí Sky Sports.

Tím však není zodpovězena ještě větší otázka. Žádný ze zdrojů totiž neví, jaká bude Adrianova budoucnost. Newey je v podstatě v důchodovém věku. Pokračování kariéry v F1 je možné stejně možný jako odchod do penze. Pokud si ovšem zvolí první možnost, tak Sky Sports, podobně jako The Race, připomíná, že to nebude vůbec jednoduché.

„Situace je nejasná, ale určitě se dá předpokládat, že Adrian Newey se rozhodl odejít z Red Bullu a v podstatě se odvrátil od týmu,“ prohlásil reportér britské Sky Craig Slater. „To mi řeklo několik vysoce postavených osobností blízkých Neweymu. Neformálně oznámil některým kolegům ve vedení Red Bullu, že si přeje odejít.“

Podle těchto zdrojů nemají Adrianovi nadřízení žádnou formální rezignaci. Newey však není člověk, který by potrpěl na formality. Rozhodně se na něj více podobá, že svůj odchod oznámí kolegům tváří v tvář, ne prostřednictvím právníků, kteří by napochodovali do kanceláře Christiana Hornera.

Podle Sky přitom jen loni v květnu prodloužil kontrakt s Red Bullem do konce roku 2025. Ani ne rok poté se rozhodl odejít. Nápadně to připomíná situaci kolem Lewise Hamiltona, ale zdroje se shodují, že kontroverze kolem Christiana Hornera z úvodu roku může mít pro Red Bull krutou dohru, ačkoli ve skutečnosti je vyšetřování bosse záminkou, nikoli příčinou krize.

I když se zdálo, že šéf Red Bullu krizi ustál, stále to nemusí být konec. „Tato zpráva souvisí spíše s bojem o moc na pozadí Hornerovy situace,“ prohlásil Slater. „Mělo to destabilizující účinek.“

„Posledních několik měsíců jsem informoval, že došlo k ochlazení vztahů mezi Hornerem a Neweym, což souviselo s třenicemi v zákulisí týmu. Souvisí to s avizovaným bojem o moc a v případě Neweyho i se skutečností, že jeho role při návrhu vítězných aut, vzhledem k některým komentářům ze strany Red Bullu, byla na veřejnosti nedoceněna,“ prohlásil Slater.

Newey touží po Ferrari

Reportér Sky potvrdil zprávy The Race – pokud Newey chce pracovat pro konkurenci, musí si počkat na 1. ledna 2027. Slater tvrdí, že Adrian má platný kontrakt do konce roku 2025, po němž by následoval další rok placeného volna. „To by znamenalo, že nemůže pracovat pro jiný tým Formule 1 dříve než v roce 2027,“ prohlásil reportér Sky.

„Podle mých informací Red Bull neví, že by Neweyho formálně oslovil konkurenční tým. Jeden nebo dva lidé, se kterými jsem mluvil a kteří mají blízko k Neweymu, řekli, že pokud vážně uvažuje o odchodu, ještě se nerozhodl, jakým směrem by se měla ubírat jeho kariéra směrem do budoucna,“ řekl Slater.

Adrian už v životě dosáhl úplně všeho. Nemohli bychom se divit, kdyby toužil po odpočinku. Mysl lidí jako on se však nikdy nezastaví. A připomeňme si ještě jednou slova jistého Sebastiana Vettela: „Každý je fanouškem Ferrari.“

Potvrzuje to i Slater: „Jedna nebo dvě významné osobnosti mi řekly, že kdyby měl Newey pracovat pro jiný tým, podle jejich názoru by tím bylo Ferrari.“

Když to udělal Lewis Hamilton, proč by to neudělal Adrian Newey, že?