logo F1live.cz

AMuS: Adrian Newey opouští Red Bull

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Konec jedné dynastie? Pokud chcete vědět nejdůležitější jméno, které stojí za nadvládou Red Bullu, není to Christian Horner ani Max Verstappen, ale geniální konstruktér Adrian Newey. Po roce 2022 je tvůrcem standardů, které všichni následují. Podle renomovaného německého magazínu Auto Motor und Sport však končí jeho nesmírně úspěšné působení v týmu Red Bull.

Posledních několik týdnů se intenzivně spekuluje o spojení geniálního konstruktéra s týmem Aston Martin. Kanadský miliardář Lawrence Stroll údajně bloudí po paddocku s plnou peněženkou, kterou v posledních letech štědře doplňuje společnost Aramco, a nezdráhá se oslovit jakoukoli hvězdu. Výjimkou prý není ani Adrian Newey.

Možná byste tedy očekávali, že této slamce se chytí i Auto Motor und Sport. Ale ne. Německý magazín tvrdí něco zcela jiného.

„Exploduje ve Formuli 1 další přestupová bomba? Podle spekulací je Adrian Newey na odchodu z Red Bullu. Jaká však bude další destinace hvězdného konstruktéra? Experti tipují Ferrari,“ hlásí německý magazín Auto Motor und Sport.

Podle zmíněného článku má „brzy“ dojít k oficiálnímu oznámení, podle kterého Adrian po osmnácti letech opustí Red Bull. „Newey je prý nespokojený s mocenskými boji uvnitř týmu a nechce pracovat jen na projektu hyperauta RB17. Plnokrevný inženýr nadále touží po Formuli 1, i když už u svého kreslicího prkna nenavrhuje každý šroub,“ píší Němci.

Stále není jasné, za jakých podmínek opustí Newey svůj tým. Oficiálně má smlouvu do konce roku 2025, ale zdroje, na které odkazuje AMuS, říkají, že na konci sezóny 2024 chce být Adrian volný a pracovat na nových výzvách. Není překvapením, že potenciální zájemci se předbíhají nejen s nabídkami nových výzev, ale také s počtem nul na výplatě. Neweyho hodnota je srovnatelná s nejlepšími jezdci na světě. Podle Auto Motor und Sport vydělává v současnosti v Red Bullu „jen“ deset milionů liber, zatímco Max Verstappen přibližně pětinásobek.

„Experti považují Ferrari za jeho další destinaci. Neweyho viděli minimálně jednou na letišti v Boloni. Pokud je to pravda, Frédéric Vasseur by stál za sestavením supertýmu s Hamiltonem, Leclercem a Neweym,“ hlásí AMuS.

Zájem mají pochopitelně i ostatní. O Aston Martinu jsme mluvili a Neweym by určitě nepohrdli ani v trpícím se Mercedesu. Tyto dva mohou nabídnout práci v Anglii, což je tradiční výhoda týmů na ostrovech. AMuS však připomíná, že Newey si našel druhý domov v Jižní Africe a často pracuje na dálku.

Mercedes je však v tomto směru zajímavý z jiného důvodu a na tuto skutečnost nezapomněl poukázat ani AMuS. Max Verstappen se totiž nechal slyšet, že dokud zůstane Red Bull pohromadě, nemá důvod k odchodu. Konec geniálního konstruktéra by však vzhledem ke změně pravidel v roce 2026 diametrálně změnil poměry na přestupovém trhu. Toto Wolff zcela očividně číhá na každou příležitost a v rukávu má nová technická pravidla pro pohonné jednotky. Mercedes rozhodně může nabídnout Verstappenovi obrovské peníze a také záruku, že jejich motor bude v roce 2026 velmi dobrý.