logo F1live.cz

Je to oficiální! Liberty Media odkoupila seriál MotoGP

MotoGP, ilustračné
© motogp.com
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Avizováno se stalo realitou. Do portfolia americké společnosti Liberty Media se kromě Formule 1 přidá také královna dvou kol MotoGP spolu s jejími všemi doprovodnými sériemi. O oficiálním zpečetění prodeje informovala Liberty Media v pondělí v poledne.

Liberty Media získá kontrolu nad společností Dorna Sports, která zastřešuje seriál, koupí 86procentního podílu, přičemž zbývajících čtrnáct procent zůstává ve vlastnictví současného managementu společnosti. Prodej zároveň určil hodnotu společnosti Dorna Sports, resp. seriálu MotoGP na 4,2 miliardy eur.

Za velmi podobnou částku Liberty odkoupila v roce 2016 i Formuli 1. Od té doby její hodnota stoupla několikanásobně. Magazín Forbes na začátku roku 2023 odhadl hodnotu efjednotky na 16 miliard eur. Liberty se určitě pokusí rovněž zhodnotit svou investici i při MotoGP.

Nová dohoda zachovává strukturu vedení Dorna Sports, která bude i nadále exkluzivním držitelem komerčních a televizních práv pro MotoGP. V rámci portfolia Liberty Media bude působit jako samostatná entita. Na svém místě zůstává i generální ředitel Carmelo Ezpeleta, který vede společnost již od roku 1994.

„Těší nás, že akvizicí MotoGP rozšíříme naše portfolio předních sportovních a zábavných aktivit,“ říká generální ředitel Liberty Media Greg Maffei. „MotoGP je celosvětová liga s loajální a nadšenou fanouškovskou základnou, strhujícími závody a finančním profilem, který generuje velký cash-flow. Carmelo a jeho manažerský tým vybudovali skvělé sportovní divadlo, které můžeme přinést k širšímu světovému publiku. Byznys má značný potenciál k růstu a my máme v úmyslu rozvíjet tento sport pro fanoušky MotoGP, týmy, obchodní partnery a naše akcionáře.“

Carmelo Ezpeleta, generální ředitel Dorna Sports, vnímá prodej seriálu pozitivně. „Toto je dokonalý další krok v evoluci MotoGP. Jsme nadšeni z toho, co tento milník přinese Dorně, padoku MotoGP a fanouškům závodění. Jsme pyšní na světový sport, kterým jsme se stali. Tento prodej je důkazem dnešní hodnoty sportu a potenciálu na růst. Liberty Media má fantastickou historii v rozvíjení sportovních aktiv. Nemůžeme si přát lepšího partnera, který by rozšířil fanouškovskou základnu MotoGP po celém světě.“

Dokončení prodeje se očekává do konce roku 2024 a jeho podmínkou je schválení všemi úřady.

Poznamenáme, že o prodeji MotoGP se spekulovalo již koncem loňského roku. Několik zdrojů avizovalo, že Liberty může narazit na platné zákony a evropský antimonopolní úřad. Připomeňme, že bývalí majitelé Formule 1, CVC Capitals, byli v roce 2006 nuceni prodat MotoGP právě z konkurenčních důvodů.

I samotné tiskové prohlášení upozorňuje na to, že existuje několik rizik prodeje a jednotlivé strany ještě nemají zaručeno splnění všech podmínek včetně schválení úřady.