logo F1live.cz

Stuck by ukončil Pérezův kontrakt: Maxovi by se hůře usínalo, kdyby přišel Sainz

Carlos Sainz, Max Verstappen, Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Carlos Sainz je jediným jezdcem, který od konce roku 2022 dokázal porazit Red Bully. Dvakrát. Španěl má formu a osobnosti F1 mu hledají nejvhodnější destinaci. Podle bývalého závodníka Hanse-Joachima Stucka by měl zamířit do Red Bullu, kde by mohl konečně zavařit Verstappenovi.

Max Verstappen má v Red Bullu vše pod kontrolou. Sergio Pérez pro něj nepředstavuje žádného soupeře a on se může pohodlně dovézt ke čtvrtému titulu mistra světa. Celé Formuli 1, snad s výjimkou samotného Red Bullu, by však prospělo, kdyby byla druhá strana garáže silnější.

Bývalý závodník F1 a dvojnásobný vítěz 24-hodinovky Le Mans Hans-Joachim Stuck vidí způsob, jak toho dosáhnout. „Kdybych byl šéfem Red Bullu, využil bych všech možností a hledal férové řešení, jak ukončit kontrakt se Sergiem Pérezem. V jeho smlouvě jsou určitě i výstupní klauzule,“ uvedl pro Eurosport. „A pak bych kokpit nabídl Sainzovi. V této chvíli nikdo lepší není k dispozici.“

Němec věří, že Sainz má vlohy na to, aby Verstappenovi začal dýchat na krk. „V první řadě by se mi to líbilo proto, že konkurence podporuje byznys. Max by musel ještě více zabrat, co určitě dokáže. Za druhé jsem si jistý, že Maxovi by se spalo hůře, kdyby věděl, že jeho novým týmovým kolegou se stane Sainz.“

„Kromě toho jednou přijde den, kdy přijdete o své postavení. Verstappen je v Red Bullu jednička, ale i to jednou pomine. Buď zestárne, nebo ho nový kolega najednou dostane pod tlak. Taková situace může mít dvě vyústění: Verstappen bude ještě rychlejší, nebo se složí,“ avizuje Stuck.

Verstappen je však v Red Bullu velmi důležitou postavou. Stuck si uvědomuje, že příchod Carlose Sainze by ho nemusel těšit; proč opouštět komfortní zónu, pokud mu to nic nepřinese? Více vítězství a více titulů nezíská, pokud Péreze nahradí někým silnějším.

„Je však možné, že Verstappen ze své pozice v týmu může mluvit do toho, kdo bude jeho týmovým kolegou,“ připustil Stuck. „V tom případě si umím představit, že je s Pérezem spokojen, protože si jím nemusí zatěžovat hlavu.“

Toxická atmosféra?

Způsobil by Sainzův příchod v Red Bullu rozkol? S Verstappenem se dobře zná už z jejich společného působení v Toro Rosso, které nedopadlo moc slavně. Podle Helmuta Marka byl jejich vztah „toxický“, a tak jeden musel z kola ven. Pokud by se nyní oba setkali v Red Bullu, hrozil by podobný scénář jako s Hamiltonem a Rosbergem.

„Dlouho žil ve stínu svého otce, dvojnásobného šampiona WRC. Nespravedlivě dostal image rozmazleného závodníkova syna, ačkoli to bylo přesně naopak,“ rozpovídal se o Sainzovi šéf jezdecké akademie Red Bullu Helmut Marko. „Carlos musel neustále bojovat o to, aby se dostal dopředu. Měl smůlu, že jeho týmovým kolegou se stal Max.“

„V Toro Rosso byla mezi nimi dost toxická atmosféra. S takovým složením jsem neviděl žádný způsob, jak ho u nás udržet, a tak se přesunul do Renaultu, McLarenu a následně do Ferrari,“ doplnil.