logo F1live.cz

Red Bull viděl problém už v sobotu, ale nedokázal ho identifikovat, naznačil Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2024

Maxe Verstappena vyřadila z australského závodu porucha brzdy. Nizozemec nedokončil poprvé po dvou letech a znovu v Austrálii. Dodnes však nevíme, co přesně se stalo jeho monopostu. Dodavatel brzd Brembo odmítl jakoukoliv zodpovědnost a na vině pravděpodobně byl Red Bull, i když netušíme, kde udělali chybu.

Příliš mnoho světla do této záhady nepřinesla ani slova Maxe Verstappena na tiskové konferenci před startem japonského víkendu. Uvedl však, že tým viděl první varovné signály už v sobotu, ale nedokázal je identifikovat a následně zabránit problémům po startu nedělního závodu.

Po zhasnutí červených světel se třmen na pravé zadní brzdě pravděpodobně dotýkal brzdového kotouče, což po několika kilometrech vedlo k přehřátí a poté požáru. Brembo potvrdilo, že problémem nebyla žádná z jejich součástek, což znamená, že selhat mohl lidský faktor při montáži (nebo nastavení) nebo nějaký jiný komponent z dílny Red Bullu.

Verstappen ve čtvrtek v Suzuce novinářům řekl, že něco nebylo v pořádku už v sobotu, ale tým nedokázal problém diagnostikovat, aby zabránil vypadnutí v nedělním závodě. „Podle mě jsme už v sobotu viděli několik signálů, že věci možná nevypadají tak, jak by měly,“ řekl tajemně Max před startem japonského víkendu.

„Samozřejmě, teď při zpětném pohledu, ano, můžete říci, že to vycházelo z brzdového třmenu, ale nedokázali jsme najít žádnou chybu na autě. Odstoupit ze závodu je vždy nepříjemné, ale když dojde k chybě, možná ještě k tomu ve specifikaci, tak je to trochu horší. Jdeme dál a poučíme se z toho, aby se to už neopakovalo. Za normálních okolností by se to nemělo stát,“ řekl Verstappen.

To však nezní úplně přesvědčivě. Většinou slyšíme něco jako: „Odhalili jsme problém a ujistili jsme se, že k němu už nedojde.“ Max však řekl, že za normálních okolností by se to už nemělo stát. Vyřešil to tedy Red Bull, nebo ne? Na to nemáme jednoznačnou odpověď.

Nic to však nemění na skutečnosti, že tento tým je nadále největším favoritem japonského víkendu. Loni se po problémech a prohře v Singapuru dokázal znovu odrazit právě v Suzuce a přesně stejný plán má Verstappen i v této sezóně. „Každý rok je odlišný, ale loni jsme také zažili těžký víkend v Singapuru.“

„Myslím si, že když se podíváte na víkend v Melbourne z výkonnostního hlediska, tak jsme podle mě byli rychlí, jen jsme nedokončili závod. Naše auto za normálních okolností má rádo vysokorychlostní zatáčky, takže doufám, že to opět ukážeme tento víkend,“ řekl s nadějí Max.