logo F1live.cz

Leclerc reaguje na kritiku: Tady jste jen tak dobrý jako váš poslední závod

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2024

Ferrari mělo v posledním roce prakticky jen dvě příležitosti, aby porazilo Red Bull. Obe proměnil Carlos Sainz ve vítězství. Lídrem týmu a tím rychlejším z dvojice by však měl být Charles Leclerc, což Ferrari potvrdilo angažováním Lewise Hamiltona, kterého příští rok doplní v týmu právě monacký závodník, nikoli Sainz. Charles si však podle vlastních slov z kritiky nedělá těžkou hlavu.

Monacký závodník byl loni objektivně lepší z dvojice pilotů Ferrari. Navzdory trápení v prostřední části sezóny porazil díky silnému finiši Sainze ve všech důležitých ukazatelích – kromě počtu vítězství – a potvrdil svůj status talentovanějšího z dvojice pilotů Ferrari.

V Austrálii však byl objektivně horší než Sainz, což s sebou přineslo i dávku kritiky, zatímco jeho týmového kolegu veřejnost vynášela do nebes. „Samozřejmě, že s tím nejsem spokojený, ale i když jsou vítězství důležitá, body na konci sezóny jsou ještě důležitější. Chci co nejdříve znovu vyhrávat,“ řekl Leclerc novinářům v Suzuce.

„Carlos odvedl úžasnou práci při dvou příležitostech, které jsme dostali. Teď je na mně, abych reagoval a doufám, že vyhraju příště. To je můj cíl, na kterém naplno pracuji,“ řekl monacký závodník, který jedním dechem připomněl starou pravdu F1.

„Myslím, že lidé ve Formuli 1 mají velmi krátkou paměť a jste jen tak dobrý jako váš poslední závod. Když se však podívám na mých posledních osm nebo devět závodů, podle mě jsem jel na velmi dobré úrovni. Bohužel, auto většinou nemělo na vítězství, i když je na mně, abych využil příležitost, když se nějaká naskytne,“ přiznává sebekriticky Leclerc.

Ten byl tradičně sebekritický už v Austrálii a před novináři v Japonsku pokračoval ve stejném duchu. Otevřeně přiznal, že v Albert Parku bylo auto v pořádku, jen on nedoručil výsledek v rozhodujícím okamžiku. „Myslím, že v kvalifikaci to byla celkem jednoznačně jen moje chyba,“ přiznal sebekriticky Leclerc. „Předtím jsem měl několik velmi dobrých kvalifikací. Myslím, že jsem sedmkrát stál v první řadě, což je super, ale v Austrálii jsem v sobotu neodvedl svou práci.“

„Pokud jde o neděli, nemám takové obavy. Myslím, že náš druhý stint dost kompromitovala celková situace v závodě, když jsme kvůli Landovi a Oscarovi museli zastavit brzy. Myslím si však, že to byl spíše důsledek toho, co jsem pokazil v sobotu,“ dodal Charles.

Související zprávy