logo F1live.cz

K Red Bullu jsme blíže, než jsem očekával, přiznává Sainz

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2024

Suzuka měla být okruh jako šitý na míru Red Bullu. Bohužel, po pátečních trénincích nejsme o mnoho blíže k odpovědi na otázku, zda zde i letos uvidíme tak dominantní představení jednoho jezdce jako loni. Krátké kvalifikační simulace, kterých jsme se v první den dočkali, nicméně naznačují dobrý potenciál Scuderie Ferrari.

Piloti Red Bullu po prvním dni avizují, že pole je vyrovnanější než loni. Ačkoliv jsme v pátek odjeli opravdu málo, srovnání Carlose Sainze a Maxe Verstappena v prvním volném tréninku naznačilo, že by to mohla být pravda. Ferrari se totiž v prvním i ve druhém sektoru téměř úplně vyrovnalo Red Bullu, což nečekal ani španělský závodník.

„V prvním tréninku jsem možná byl blíže k Red Bullu, než jsem očekával, což je pozitivní signál, když zkoumáme pokrok za posledních pět měsíců,“ řekl po skončení pátečního programu Carlos Sainz. „Samozřejmě, stále je to jen první trénink, takže neznáme množství paliva a motorové módy Red Bullu.“

„Loni jsme ve kvalifikaci ztratili osm desetin. Nyní jsme byli v prvním tréninku dvě desetiny pozadu, což je dobrý signál a dobrý základ. Každopádně však stále platí, že bude těžké je porazit,“ dodal Carlos.

Ferrari však už čtvrtý víkend za sebou působí jako druhý nejrychlejší tým, což je neméně pozitivní vzhledem na formu McLarenu na této trati v minulé sezóně. „Vypadá to opět vyrovnaně ve srovnání s McLareny a Mercedesy. Ačkoliv je Red Bull o krok vpřed, zdá se být menší, než jsem očekával. Měla by to být zajímavá bitva,“ řekl Sainz.

Jeho týmový kolega Charles Leclerc v pátek trochu zaostal. Jeho nejrychlejší pokus v prvním tréninku byl asi o tři desetiny pomalejší než Sainzův. Monacký závodník však z toho nečetl nic senzačního. Red Bull je podle něj stále o krok vpřed, který teď potřebuje udělat jeho Ferrari.

„Stále máme poměrně dost věcí, které potřebujeme vyzkoušet. Pokud nebude pršet, před námi je ještě třetí trénink, během kterého můžeme otestovat vše potřebné, protože v prvním tréninku toho bylo málo. Při prvním výjezdu je trať velmi špinavá a kluzká, takže se toho příliš nenaučíte. Když přezujete na měkké pneumatiky, máte jen jedno nebo dvě kola,“ řekl po pátku Leclerc.

„Odjeli jsme tedy velmi málo. Máme před sebou spoustu otázek a věcí, které potřebujeme napravit před startem kvalifikace. Musíme se ujistit, že se připravíme na sobotu tím nejlepším možným způsobem. Myslím si, že nám teď chybí trochu tempa, abychom bojovali o pole position, protože Max a Red Bull vypadají být velmi silní,“ uvedl monacký závodník.