logo F1live.cz

Leclerc po kvalifikaci ničemu nerozuměl: Něco takového zažijete možná jednou za sezónu

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 4. 2024

Budou to týdny dalších pochybností o schopnostech Charlese Leclerca? Už jsme to viděli v prostřední části minulé sezóny a monacký závodník to zažil i po posledním víkendu v Austrálii. Carlos Sainz je zdá se na koni a potvrdil to lepším výsledkem v kvalifikaci na VC Japonska. I když je v konečném účtování dělila jen jedna desetina, nakonec byl právě toto rozestup mezi čtvrtým a osmým místem, což je diametrální rozdíl.

Pokračujeme tam, kde jsme v Austrálii skončili. Charles Leclerc je znám svou kvalifikační magií, ale v Austrálii a Japonsku ji asi nechal někde v garáži a výsledkově propadl. V sobotní kvalifikaci v Suzuce nikdo nečekal takové trápení a ani on si to nedokázal vysvětlit.

„Je to jedna z těch kvalifikací, které zažijete možná jednou za sezónu. Rozhodně to není příjemný pocit,“ řekl po sobotě zklamaně Leclerc pro televizi Sky. „V autě jsem se cítil ve všech ohledech ok, vyvážení nebylo daleko od optimálního a v cíli jsem měl pocit, že to bylo dobré kolo. Podíváte se však na čas a jste o sekundu pozadu.“

„Když se něco takového stane, obvykle se díváme spíše na pneumatiky a způsob, jak je zahříváme. Dnes jsem vyzkoušel mnoho různých věcí a nic z toho nefungovalo. Zatím nemám odpověď, ale když mám mluvit o pozitivech, tak naše závodní tempo vypadá být lepší. Na takové trati je však pozice na startu extrémně důležitá a dnes jsme prostě neodvedli dobrou práci,“ konstatoval Leclerc.

Ten ve třetí části kvalifikace zajel jen jedno rychlé kolo. Už jsme v této sezóně viděli, že první pokus na opotřebované sadě nebyl nejlepší cestou vpřed. Tentokrát odjel jen jedno kolo, ale to pravděpodobně není důvod konečného výsledku, protože několik jezdců mělo problém se zlepšit. „Ne, opravdu si nemyslím, že jsem mohl zajet lepší čas. Podle mě to nebyla dobrá kvalifikace od Q1 do Q3. Už po prvním pokusu v první části jsem si říkal, že pocit v autě je celkem dobrý a v takovém případě se to za normálních okolností odrazí i na čase, ale dnes to bylo přesně naopak,“ řekl monacký závodník.

Ten se optimisticky vyjádřil ohledně závodního tempa svého SF-24. Jedním dechem však dodal, že předjíždění na Suzuce není jednoduché a když Ferrari nemá zase až takovou převahu nad Mercedesem či Aston Martinem, posun vpřed bude za všech okolností náročný. Charles tak očekává těžký nedělní závod.

„Závodní tempo vypadá dobře. Jen doufám, že dostaneme příležitost předjíždět, protože na této trati to bude velmi náročné. Dám ze sebe všechno,“ pokrčil rameny Leclerc.

Související zprávy