logo F1live.cz

Sainz nechtěl komentovat incident s Leclercem: Nikomu to nepomohlo

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2024

Po úspěchu v Suzuce čelilo Ferrari před Šanghajem nemalým očekáváním. Vypadalo to však, že papírové předpoklady selhaly, protože McLaren byl v Číně jasně rychlejší. Ferrari se ocitlo hlouběji v poli a nepomohly mu ani souboje týmových kolegů. Po sobotním sprintu se oba setkali i v nedělním závodě. Opět se to obešlo bez vážnějších škod, i když Sainz s Leclercem vzájemným soubojem určitě ztratili.

Ferrari si odnáší z Číny čtvrté a páté místo, což není hrozný výsledek, ale ani nijak skvělý. Závod Carlose Sainze zkompromitovalo několik skutečností, kromě strategie také incident s týmovým kolegou v první zatáčce. Když se spočítaly všechny okolnosti, byl španělský závodník nakonec vcelku spokojen s výsledkem.

„Vzhledem k našemu tempu si myslím, že lepší umístění než páté místo nebylo možné. Měli jsme velmi špatný start a v první a druhé zatáčce došlo k situaci, která oba naše monoposty stála dvě pozice,“ řekl po závodě Carlos Sainz pro televizi Sky.

„Od té chvíle jsme se museli dotahovat. Do boxů jsem přišel velmi brzy a přezul jsem na tvrdé gumy. Od nějakého 18. kola jsme tak šli až do cíle na jedné sadě pneumatik, což se zdálo jako celá věčnost,“ konstatoval španělský závodník.

„Za takových okolností nemůžete postoupit mnohem výše. Alespoň jsme si však udrželi páté místo. Vzhledem k tempu monopostu, našim rozhodnutím a situaci ze startu to bylo podle mě maximum, čeho jsme mohli dosáhnout,“ dodal Sainz.

Je zajímavé, jak Carlos komentoval „situaci“ ze startu, když se pokusil vyzrát na Charlese Leclerca z vnější strany. Ten mu podle mnohých oplatil incident ze sobotního sprintu. Oba piloti Ferrari však byli příliš širocí a předjeli je George Russell a Nico Hülkenberg, což týmu závod ještě více zkomplikovalo.

„Raději to nebudu komentovat. Je však jasné, že oba nás to připravilo o dvě pozice, takže nám to nepomohlo,“ stroze zhodnotil incident Sainz.

Od Ferrari se toho před startem víkendu očekávalo poměrně dost. V Suzuce měl být McLaren silnější, ale podlehl Scuderii, které měl naopak sedět Šanghaj, kde však papajové monoposty příjemně překvapily. Určit důvody této anomálie však není jednoduché. „Myslím si, že McLaren byl tento víkend prostě rychlejší. K tomu se nedá říct nic víc. Byli prostě rychlejší za každých podmínek, v kvalifikaci i v závodě,“ řekl Sainz.

„Podle mě přijdou okruhy, na kterých budeme silnější my, na dalších zase oni. Půjdeme do toho víkend po víkendu a počkáme na ten slavný upgrade, který nám jak doufáme dodá více výkonnosti,“ dodal Carlos.