logo F1live.cz

Russell si myslí, že v Kataru mohl ohrozit Verstappena

Archive number: M398354
© 2023 Qatar Grand Prix, Sunday – Sam Bloxham
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2023

Rok plný nevyužitých příležitostí. Sezóna 2023 mohla být v historii Formule 1 jednou z nejzapamatovatelnějších, ale místo toho bude jednou z nejdominantnějších. Občas se objeví náznaky, že bychom na konci víkendu mohli vidět jiného vítěze, ale většinou to nakonec nevyjde. Podobně tomu bylo i v Kataru, kde McLaren a Mercedes propásli svou šanci vlastní vinou.

Max Verstappen a Red Bull od začátku sezóny ukazují, že jejich soupeři tento rok jednoduše nezvládli. Nejde jen o to, že vyvinuli pomalejší monoposty, ale také se nedokázali včas chopit svých příležitostí.

Vzpomeňte si na Monako, kdy Aston Martin nasadil v dešti Fernandu Alonsovi slicky. Podobným příkladem je i Katar, kdy piloti McLarenu vlastními chybami nezvládli kvalifikaci a na startu závodu se ocitli mimo pozice, které by jim garantovali i průměrné kvalifikační kolo. Podobnou hloupou chybu udělal i Mercedes, který mohl ve dvojici útočit na Verstappena, ale kolize týmových kolegů na startu zmařila jakékoli naděje.

Verstappenovi tak na první místo stačil i průměrný výkon a ostatním zbylo jen odpovídat na otázky typu: „co by bylo, kdyby…“

„Nevím, proč ne,“ odpověděl George Russell na otázku, zda mohl v nedělním závodě ohrozit Maxe Verstappena. „Myslíme si, že jsme měli tempo podobné McLarenu, možná jsme byli dokonce rychlejší.“

„Vidět Piastriho končit závod tak blízko za Maxem pro mě bylo docela překvapující,“ dodal George.

Verstappen nakonec vyhrál s náskokem 4,8 sekundy na Piastriho, třetí Lando Norris ztratil na vítěze šest sekund. První jmenovaný přitom startoval ze šestého, druhý z desátého místa. Jistě, Piastri se hned po startu a kolizi Mercedesů dostal vpřed, takže moc neztratil, ale po víkendu bylo hlavně z Landa Norrise cítit lítost nad promarněnou příležitostí.

Statistiky přitom ukazují, že McLaren skutečně měl na Red Bull. Deset nejrychlejších kol Piastriho a Norrise byly v průměru rychlejších než Verstappenovy. Russell ztrácel asi půl sekundy. Samozřejmě, Max nebyl pod velkým tlakem, takže nevíme, jaké časy by dosahoval, kdyby na to musel opravdu tlačit.

Mercedesu to však může být nakonec jedno. Hamiltonův závod skončil už v první zatáčce a Russell to svou stíhací jízdou dotáhl na čtvrté místo. Stáj z Brackley má z posledních sedmi závodů na kontě jen jedno pódium za třetí místo na Velké ceně Singapuru.

„Z výsledku týmu jsem byl hrozně zklamaný,“ přiznal Russell. „Tento rok byl z pohledu mých výsledků naprostou katastrofou.“

„Teď mám jen jeden cíl, a tím je vybojovat pro tým druhé místo v Poháru konstruktérů. Toto byla pro nás samozřejmě velká příležitost. Stále však pevně věřím, že se nám to podaří. Stojím tady tedy s pozitivní náladou, protože auto bylo rychlé a ve skutečnosti jsme odjeli opravdu kvalitní závod,“ dodal Russell.