logo F1live.cz

Vasseur se hněvá na Alonsa: Kdyby to bylo naopak, mluvil by o ohrožení života

Formula 1 2023: Qatar GP
© LOSAIL INTERNATIONAL CIRCUIT, QATAR – OCTOBER 08: Fernando Alonso, Aston Martin AMR23 during the Qatar GP at Losail International Circuit on Sunday October 08, 2023 in Losail, Qatar. (Photo by Sam Bloxham / LAT Images)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Fernando Alonso během Velké ceny Kataru udělal poměrně vzácnou chybu, když v náročných podmínkách ztratil kontrolu nad svým Aston Martinem. Po krátkém výletu do štěrku se Španěl rychle vracel zpět na trať, aby ztratil co nejméně času, když se setkal s pilotem Ferrari Charlesem Leclercem. Komisaři následně zkoumali Alonsovo jednání jako potenciálně nebezpečný návrat na trať, ale nakonec ho nepotrestali, což byla podle šéfa Scuderie Frédérica Vasseura chyba.

Alonso se v 33. kole závodu držel na pěkném čtvrtém místě a v té době měl za sebou i George Russella a Charlese Leclerca. V té chvíli to nevypadalo, že by pilot Ferrari mohl předstihnout Aston Martin, ale díky Fernandově chybě se posunul vpřed, i když to bylo těsné.

Dvojnásobný šampion se ještě pokoušel v poslední chvíli zabránit ztrátě další pozice, překřížil trať a pokoušel se Leclerca zpomalit, ale na zaprášených pneumatikách zřejmě Alonso rychle pochopil, že bude moudřejší ustoupit.

Komisaři si jízdu pilota Aston Martinu všimli, ale nakonec se tím nezabývali. Šéfovi Ferrari Frédéricovi Vasseurovi se však Alonsovo jednání nelíbilo. „Kdyby to bylo naopak, Fernando by podle mě okamžitě zapnul vysílačku a velmi hlasitě prohlašoval, že jeho život byl v ohrožení.“

„Myslím si, že to přehnal, přiletěl tam zničehonic a překřížil trať pod úhlem 90 stupňů. Rozhodnutí však nebylo na mně, ale na komisařích,“ dodal Fred.

Jeho svěřenec z toho nedělal velkou vědu. Možná i proto, že se nakonec přes Alonsa dostal a svou pozici si dokázal udržet. V každém případě vnímal jednání soupeře jako hraniční, ale příliš ho nekritizoval.

„Ano, bylo to na hraně, ale zároveň si myslím, že mě nemohl v žádném okamžiku vidět, protože byl tak daleko mimo trať,“ řekl Leclerc. „Nebyl to nejlepší způsob, jak se vrátit zpět, ale zároveň si nemyslím, že o mně věděl.“

Související zprávy