logo F1live.cz

Na označení „paddock“ v Las Vegas zapomeňte. Promotér závodu se rozhodl udělat výjimku

Las Vegas, USA
© David Vives/Unsplash
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 10. 2023

Pojem paddock se v motoristickém sportu používá již desetiletí. Na letošní třetí velké ceně na území Spojených států amerických však dojde k výjimce a okolí tratě ponese jiný název. Důvod? Nedávná masová střelba ve „městě hříchu“, kterou spáchal jistý Stephen Paddock.

V říjnu před šesti lety se v Las Vegas během jednoho z festivalů odehrála tragická událost. Muž jménem Stephen Paddock začal střílet do davu lidí, v důsledku čehož zemřelo 60 lidí a až 867 jich bylo zraněno.

Vzhledem k této temné a nedávné minulosti se organizátoři závodu rozhodli distancovat od pojmu paddock – který se používá v královně motoristického sportu již celá desetiletí a jehož název je odvozen od místa, kde se před závody řadí dostihové koně – a okolí tratě tak tentokrát ponese označení „pit building“.

„Velká cena Las Vegas reflektujíc na tuto citlivou tématiku ponese – jak jsme měli vždy v úmyslu – alternativní název pro náš komplex, který bude zahrnovat aktivity spojené s F1, prodej jídel, nápojů, obchody s zbožím, prostory pro akce a další věci během celého roku,“ uvedl pro GPfans mluvčí podniku.

„Ačkoliv v nejbližších týdnech zveřejníme dlouhodobý název budovy, Velká cena Las Vegas bude tuto budovu [respektíve miesto] vždy označovat jen jako ´pit building´, a tedy citlivou terminologií a výhradně během závodního týdne a v případech tradičního provozního kontextu,“dodal mluvčí.

Související zprávy