logo F1live.cz

Alonso: Fanoušci nerozumí 99% z toho, co zazní v rádiové komunikaci

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Fernando Alonso ostře kritizoval Formuli 1 za zveřejňování rádiové komunikace bez adekvátního kontextu. Španěl věří, že “obyčejným lidem” uniká bez širších souvislostí smysl a 99% fanoušků u televizních obrazovek tomu, co vidí v živém přenosu, ve skutečnosti správně nerozumí.

Dvojnásobný mistr světa je známý svým ostrým vyjadřováním v týmovém rádiu. Možná nejlegendárnější hláškou 42letého matadora bylo přirovnání motoru Hondy z roku 2015 k pohonným jednotkám nižší série GP2 [dnešnej Formuly 2], ale připomněl se i v nedávné Suzuce, kdy se na svůj tým rozčílil poté, co se po zastávce v boxech ocitl uvězněný v provozu.

“Tím, že jste mě zavolali tak brzy do boxů, kamaráde, jste mě hodili levům. Neuvěřitelné!” adresoval do rádia svému týmovému inženýrovi. Po několika týdnech od inkriminovaného momentu však Alonso tvrdí, že ve skutečnosti k ničemu neobvyklému v Japonsku nedošlo, a to, jak komunikoval s boxovou zídkou, považuje za normální komunikaci mezi jezdcem a týmem pod vlivem emocí.

“Neměl jsem vůbec žádný problém,” ujistil širokou formulovou veřejnost. “V Japonsku bylo prostě těžké získat i ten jeden bod. Reakce lidí na tuto komunikaci mě mírně překvapila, protože nevím, co je negativního na tom diskutovat s týmem.”

“Zřejmě nemáte žádné informace o tom, jak probíhá víkend a schůzky, které máme v neděli ráno před závody. Na startovním roštu před závodem v Suzuce jsme si totiž zdůrazňovali, abychom nezastavili příliš brzy, protože pak se s naší nedostatečnou rychlostí na rovinkách ocitneme a uvízneme v provozu. Když se v televizi objeví přepis rádiové komunikace, 99% lidí nerozumí podstatě toho, co zaznělo.”

Zcela opačný postoj než Alonso má v souvislosti se zveřejňováním toho, co zazní v týmovém rádiu, Nico Hülkenberg. Němec na rozdíl od svého španělského protějšku přistupuje k celé věci o něco uvolněněji a zdůrazňuje, že se jezdci v zábavním průmyslu, kterým F1 nesporně je, musí s podobnými záležitostmi prostě vypořádat.

“Všichni jsme si vědomi toho, že pokud řeknete něco zajímavého nebo hodného toho, aby to spatřilo světlo světa, bude to brzy venku,” řekl 36letý jezdec, který stále čeká na své premiérové pódium ve Formuli 1. “Známe důsledky našeho jednání a samozřejmě máme nad tím kontrolu – nemusíme totiž nic říkat.”

“Někdy však pod vlivem emocí prostě vybuchnete. Myslím si, že je to v pořádku. Především sice jde ve Formuli 1 o závodění, ale konec konců jsme i součástí zábavného průmyslu,” dodal Hülkenberg.

Související zprávy