logo F1live.cz

Dva týmy, jeden majitel? Formula 1 se bude muset v určitém bodě rozhodnout, říká Steiner.

Max Verstappen, Júki Cunoda a Valtteri Bottas
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

V mnoha sportech je nepředstavitelné, aby jeden vlastník měl ve vlastnictví více než jeden tým – ale ne ve Formuli 1, kde Red Bull a AlphaTauri sdílejí stejného majitele. Co s tím? Je to v pořádku? Nebo by měl tým z Milton Keynes stáje z Faenzy nadobro zbavit? Günther Steiner se nevyjádřil ani pro, ani proti, ale naznačil, že v určitém okamžiku bude tato otázka projednávána a F1 se bude muset rozhodnout, jak dál.

Red Bull vstoupil do soutěže v roce 2005 poté, co odkoupil Jaguar. O rok později převzal i Minardi, které rakouský tým přejmenoval na Toro Rosso, dnešní AlphaTauri. “Malinovkáři” jsou tak již téměř dvě desetiletí vlastníky dvou z deseti týmů ve Formuli 1, což zatím nikomu nevadilo, ale mohlo by.

O vstup do F1 projevuje zájem stále více aktérů, pro které je nesmírně těžké získat už jen samotný souhlas FIA, natož pak i FOM. Steiner proto věří, že tlak na Red Bull ohledně toho, aby se zbavil jednoho ze svých týmů, bude postupem času narůstat a vedení “efjedničky” se tak bude muset rozhodnout, zda dovolí “červeným býkům” si AlphaTauri ponechat, nebo ne.

“Ať už je správné, aby jeden majitel měl dva týmy, nebo ne, budou se muset vést diskuse,” odpověděl Steiner na otázku, zda souhlasí s tím, že Red Bull má ve vlastnickém seznamu dva týmy.

“Existuje mnoho jiných sportů, kde to povolené není. Dosud s tím však nikdo neměl problém. Jelikož se ale tento sport stává stále populárnějším a finančně zajímavějším, bude tato otázka stále více projednávána – dostat se do F1 je totiž čím dál tím těžší. Nad touto problematikou se tak začnou dříve či později ostatní zamýšlet.”

Pokud by měl o celé věci rozhodnout Steiner, Red Bullu by dovolil si AlphaTauri ponechat. “Funguje to tak již osmnáct let a dosud to fungovalo dobře,” řekl.

“V určité fázi se však začnou dostávat do popředí otázky, na které někteří odpoví kladně a jiní záporně – proč jsou pro to, aby to fungovalo tak, jak dosud, nebo proč by to takto fungovat nemělo. V tomto případě však na to nemá smysl ani reagovat, protože to v případě Red Bullu a AlphaTauri funguje tak dlouho,” doplnil Tyrolan.