logo F1live.cz

LKYSUNZ: Nabídli jsme týmům 600 milionů a FIA to jen naštvalo

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Projekt nového asijského týmu se na scéně objevil dávno před Michaelem Andrettim. Veřejnost ho znala pod názvem Panthera, takže bylo trochu matoucí, když se v médiích objevila zkratka LKYSUNZ. Šéfem projektu byl Benjamin Durand, který s médii často komunikoval o plánech potenciálního nového týmu v F1. S novináři mluvil i poté, co FIA podání LKYSUNZ-u zamítla.

Durand zněl v rozhovoru pro portál The Race velmi optimisticky. Svýmu projektu zřejmě věřil, ale jeho značka nebyla ani zdaleka tak prestižní jako Andretti. Ten se etabloval jako velmi vokální zájemce a zřejmě si uvědomuje, že politické hry budou neodmyslitelnou součástí jeho pokračujícího boje.

Mocné zbraně však vytáhl i LKYSUNZ s Durandem v čele. Současná Concordská dohoda vyžaduje od zájemce zaplatit poplatek ve výši 200 milionů dolarů za vstup, což je považováno za jakousi náhradu za ztrátu příjmů, o které deset existujících týmů přijde po přijetí nováčka a opětovném přerozdělení pomyslného koláče. LKYSUNZ se proto rozhodl zvýšit sázku a nabídl 600 milionů, což je částka, kterou mnoho stájí považovalo za adekvátní. Podle Duranda však tento krok měl opačný efekt.

„Z nějakého důvodu to FIA naštvalo,“ prohlásil v rozhovoru pro The Race Benjamin Durand. „Nerozumím proč, vždyť ty peníze nemají s federací nic společného.“

„My jsme jen reagovali na prohlášení lidí jako Zak Brown, který v Singapuru řekl, že o novém účastníkovi nebudou ani uvažovat, dokud nebude ochotný zaplatit takovou částku. My jsme o tom diskutovali s našimi sponzory a podporovateli a oni nám řekli ‚ano‘.“

„Přicházíme, abychom tomuto šampionátu pomohli růst na trzích, na kterých není Formule 1 v současnosti přítomna. Takové investice proto dávají našim podporovatelům smysl, protože si myslí, že hodnota týmu bude vysoká a časem poroste,“ vysvětlil Durand.

„Chodili jsme za týmy a ujišťovali je, že když přijde na rozhovory o těchto otázkách, jsme tomu nakloněni, protože rozumíme jejich hodnotě. Nepřicházíme jako rušivý element. Bylo by od nás šílené přijít do Formuli 1, položit na stůl takové peníze a potom šampionát zničit. Chceme pomoci F1 růst a rozvíjet se na nových trzích,” opakoval šéf projektu LKYSUNZ.

Je zvláštní, že FIA takový přístup rozrušil. Je zřejmé, že finanční zabezpečení je velmi důležitá otázka. Jen si vzpomeňme, jak skončily Manor, Caterham či HRT, které do sportu pustili naposledy. Durand je však neoblomný a tvrdí, že peníze pro jeho projekt nebyly problém.

Proč to tedy nevyšlo? No, prý ani samotný LKYSUNZ úplně neví. Dopis, který obdrželi od FIA, prý moc nekorespondoval s realitou a federace od té doby považovala celou věc za uzavřenou.

„FIA jsme řekli, že některé závěry, které interpretují z našeho podání, jsou buď nesprávné, nebo částečně nesprávné,“ prohlásil bývalý výkonný ředitel týmu SMP Racing. „Poslali jsme jim tedy zpět naši odpověď, ale už se nám neozvali.“

„Samozřejmě nemohu zacházet do úplných detailů, protože jsem stále vázán mlčenlivostí, ale jejich vyhodnocení našeho podání a jejich odůvodnění neodpovídalo tomu, co jsme ve skutečnosti uvedli. Byly tam nějaké nevyřešené otázky a zřejmě něco, díky čemu si nás nakonec nevybrali. Nikdy nám však neodpověděli, takže musíme sklonit hlavy a smířit se s tím, jak to je,“ dodal Durand.