logo F1live.cz

Alonso bude zbytek víkendu testovat: Máme příliš mnoho neznámých proměnných

GP2318_121538_U1A8200
© action, Circuit of the Americas, GP2318a, F1, GP, United States Fernando Alonso, Aston Martin AMR23
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Když se na konci Q1 objevil v zóně vypadnutí Lance Stroll, nikdo ani nemrkl, ale když se tam s ním ocitl i Fernando Alonso, všem muselo být jasné, že v Aston Martinu něco nefunguje. Španěl prozradil, že britský tým v pátek neměl na víc. Postrádá znalost svého vlastního vozu.

Fernando Alonso se dosud v každé kvalifikaci této sezóny probojoval mezi elitní desítku, takže vypadnutí v Q1 znamená jasný odchyl od normálu. Podle všeho za tento neúspěch může kombinace několika okolností.

To je patrné z Alonsových slov, který měl nejprve reagovat na otázku, zda ho hustý provoz na trati stál lepší výsledek nebo měl jiný problém. “Ne, toto bylo maximum,” zhodnotil výkon vozu AMR23. “Neměli jsme ideální výjezdní kolo kvůli hustému provozu, bylo to marné. Myslím, že když jsem přejížděl startovní čáru, tak mě od časového limitu dělila jedna sekunda. Byl jsem příliš blízko za vozy přede mnou, což nám nepomohlo, ale z celého kola jsem měl dobré pocity.”

“Pravděpodobně jsme neměli dostatečně dobré tempo, abychom postoupili do Q2. Uvidíme v sobotu, zda se nám podaří lepší sprint, protože v nedělním závodě je to už výrazně nakloněno,” zamračil se dvojnásobný šampion.

Aston Martin si do Austinu přivezl dlouho očekávanou podlahu. Co ale s ní, když ji nestihnete řádně otestovat a doladit nastavení vozu? Fernando Alonso proto prohlásil, že jeho hlavním programem pro zbytek víkendu bude testování.

“Celý den bychom měli zopakovat a začít hned ráno. Měli jsme hrozný trénink,” pokračoval Alonso. Aston Martin měl v prvním tréninku problémy s brzdami, které se přehřívaly. “Lance neodjel ani jedno kolo, já jsem stihl možná šest nebo sedm hodnotných kol s novým balíkem.”

Tím se dostáváme k hlavnímu důvodu pátečního propadu. “Máme příliš mnoho neznámých proměnných ohledně balíku a ohledně toho, jak pracovat s novým vozem. Do kvalifikace jsme vstoupili trochu naslepo. Vidíme, jaký to mělo výsledek. Teď už nemůžeme nic udělat, protože jsme v parc fermé. Tento víkend využijeme jako test pro příští sezónu, i když je to bolestivé. Uvidíme, co se naučíme v dalších částech víkendu.”

Pro Lance Strolla je to již jakási rutina, že v kvalifikaci vystupuje z vozu mezi prvními a kdyby to šlo, od novinářů odchází ještě dříve, než si v mediální zóně stihnou rozložit svou techniku.

Jak tedy hodnotí pátek Lance Stroll? “Neměl jsem pocit, že by to byla špatná kvalifikace. Ve skutečnosti jsem se v autě cítil dobře a i když jsem v tréninku nic neodjel, docela rychle jsem se s vozem sžil. Prostě jsme nebyli dostatečně rychlí,” zní stručný, ale výstižný shrnutí kanadského rodáka, který “doufal ve více”.

Související zprávy