logo F1live.cz

Trápícímu se Strollovi pomáhá i Alonso: Měl obrovskou smůlu, brání kolegu Španěl

Fernando Alonso a Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2023

Dělejte si, co chcete, ale hlavně se na trápení Lance Strolla neptejte Lance Strolla. Z jeho rozhovorů s médii se téměř nic nedozvíte. Když se například novináři v Austinu ptali, zda si vyjasnil situaci se svým trenérem a zda stále miluje závodění, odpověděl: „Ano a ano.“ Vzhledem k situaci v Aston Martinu, který vlastní jeho otec, můžeme být rádi i za přiznání, že Stroll má v kokpitu monopostu AMR23 problémy.

Bída kanadského závodníka může vyjít Aston Martin velmi draho. I když by souboj s Ferrari a McLarenem v Poháru konstruktérů byl náročný za jakýchkoli okolností, Stroll svými nevýraznými výkony pravděpodobně definitivně pohřbil šance svého týmu na lepší umístění. Z celkových 230 bodů stáje ze Silverstone získal jen něco málo přes 20 procent.

V Aston Martinu se nyní snaží dostat Strolla zpět na správnou cestu. Kanadskému závodníkovi se snaží pomoci i nejzkušenější pilot v historii Formule 1 Fernando Alonso, který se, stejně jako všichni v Aston Martinu včetně majitele týmu, postavil za svého kolegu.

„Pomáháme mu,“ řekl španělský závodník novinářům v Austinu ve čtvrtek. „I já se mu snažím co nejvíce pomoci. Co dělám? Když objevím něco, díky čemu se za volantem cítím pohodlněji, hlásím to na briefingech, na kterých jsme oba přítomni v jedné místnosti.“

„Když hlásí v autě jakékoliv problémy, snažím se vzpomenout, co mi v podobných situacích v minulosti pomohlo, zejména co se týče nastavení. Jak říkám, úzce spolupracujeme v úsilí najít tu nejlepší cestu pro tento tým a získat body s oběma auty,“ řekl Alonso.

Podobně jako Strollův otec nebo šéf týmu Mike Krack, i Fernando se Lance zastal. Prý jeho výkony a výsledky zkresluje prostá smůla. I podle Alonsa ukázal kanadský závodník v poslední době náznaky skvělé rychlosti, které se však nedočkaly zaslouženého uznání kvůli různým nešťastným okolnostem.

„Podle mě měl několikrát obrovskou smůlu,“ prohlásil Alonso. „Když vše jde, jak má, myslím si, že jeho rychlost a tempo nezaostávají tak moc, například v katarském nebo japonském závodě se naše časy pohybovaly v rozmezí jedné desetiny.“

„Když se v Suzuce pokoušel o úžasnou stíhací jízdu a postoupil ze sedmnáctého na deváté místo, nakonec ho ze závodu vyřadila porucha zadního křídla. Takové události mají negativní vliv na vaše sebevědomí,“ říká Fernando.

Je to jako ve fotbale, když vyhrajete dva nebo tři zápasy, vše je krásné, ale když je prohrajete, stres se zvyšuje a další zápas vám musí vyjít. Potřebujeme tedy čistý víkend. Kvalifikace je v tomto směru výchozím bodem,“ řekl španělský matador.

Související zprávy