logo F1live.cz

Ze Strollova sedmého místa jsou v Aston Martinu celí bez sebe

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Grand Prix USA byla v podání Lance Strolla úspěšná. Kanaďan totiž ukončil bodové sucho, které trvalo – držte se – od červencového závodu v Belgii. Čtyřiadvacetiletý jezdec se proto trochu vrátil na koně a stejně tak i šéf Aston Martinu Mike Krack, který měl z umístění v nejlepší desítce možná větší radost než závodník sám.

Strollův šestibodový zápis za sedmé místo je o to cennější, že do závodu vyjel z boxové uličky. Kanaďan se po většinu závodu pohyboval v druhé desítce, ale v závěru se propracoval dopředu a šachovnicovou vlajku projel jako devátý v pořadí. Následně si po diskvalifikaci Hamiltona s Leclercem ještě polepšil a zaznamenal jedno z nejlepších umístění v probíhající sezóně.

„Z Lance mám obrovskou radost,“ uvedl pro média bezprostředně po závodu Mike Krack. „Jsem za něj skutečně velmi šťastný, a stejně tak i tým. Všichni jsme mu přáli, aby zaznamenal dobrý výsledek. Je skvělé, že jsme po startu z boxové uličky skončili za (šestým) Gaslym, kterého bychom, mít ještě jedno kolo k dispozici, dokázali předjet.“

„Myslím si, že odjel opravdu dobrý závod. Dařilo se mu ve všech směrech, obzvláště dobře zvládal pneumatiky. Mám z něho opravdu radost.” K relativně dobrému výsledku měl do posledních chvil našlápnuto i Fernando Alonso. Španěl však závod nedokončil po tom, co doplatil na poškození podlahy. Stalo se mu to vůbec poprvé v aktuální sezóně.

Nechybělo ale mnoho a Aston Martin se mohl radovat z dvojitého bodového zápisu, a to jen díky odvaze změnit páteční nastavení a vyjet do závodu z boxů. Není nadarmo řečeno: „Riziko je zisk.“

„K těžkým rozhodnutím musíte přistupovat opatrně,“ poznamenal Krack. „Po startu z boxové uličky je velmi těžké skončit na bodech, zejména pokud disponujete takovým tempem, jaké jsme měli my v (sobotním) sprintu. Teď však víme, že rozhodnutí, které jsme učinili, bylo správné,“ doplnil 51letý Lucemburčan.

Související zprávy