logo F1live.cz

Porušování traťových limitů vám může projít, přiznal Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2023

Někdy je opravdu těžké být fanouškem Formule 1. Když jste viděli, jak Auto Motor und Sport obvinil Sergia Péreze z opakovaného překračování traťových limitů (opakované znamená desítky překročení bílé čáry), museli jste se ptát, co se to vlastně děje? Jak mohou být pravidla o traťových limitech tak přísná a potom “rozhodčím” unikne něco takového? Pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas za tím vidí nedostatečnou pozornost federace k tomu, co říkají jezdci.

Často ve vysílačkách slyšíme piloty, jak si stěžují na toho či onoho soupeře, který opakovaně překračuje bílé čáry. Je to “stěžování” nebo “naríkání”, jak říkají někteří fanoušci? Ne, je to jednoduchý pokus získat pro sebe a svůj tým jakoukoli malou výhodu. Piloti totiž vědí, že oči FIA nejsou všudypřítomné a nevidí zdaleka vše.

“Pro FIA je náročné sledovat každého jezdce, v každé zatáčce a v každém kole. Podle mě je to téměř nemožné, takže někdy vám to může projít,” přiznal pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas to, co po činu Péreze víme všichni. “Mají to těžké a záleží také na okruhu, například v Austinu vás trať přímo vyzývá k tomu, abyste to tlačili až úplně na limit. Stejně tak v Kataru můžete získat, když vjedete do zatáčky vyšší rychlostí.”

“Musí existovat striktní limit a už dlouho o tom diskutujeme. Myslím si, že všechny jezdce docela překvapilo, když po roce neviděli v Austinu žádné změny. Nezměnily se obrubníky, neobjevil se štěrk a neudělalo se nic, co by zabránilo překračování traťových limitů. Chceme vidět zlepšení, ne vymazané časy,” vyzývá Bottas řídící orgán.

Finský závodník na to dostal otázku, zda podle něho Mezinárodní automobilová federace nebere plně v potaz zpětnou vazbu pilotů. “Asi to tak bude,” odpověděl Valtteri. “Vloni rozhodně všichni poskytli svou zpětnou vazbu, takže každý, samozřejmě, očekával změny, ale k žádným nedošlo. Doufejme, že se jich dočkáme příští rok.”

Navzdory pesimismu mnoha fanoušků však Bottas zůstává optimistický. Letos se možná nic nezměnilo, ale věří, že po dalších hořkých zkušenostech se v nové sezóně dočkáme pozitivní změny. “Myslím, že už to začínají chápat. Mají s tím spoustu práce a nemohou zachytit každou jednu situaci a každé jedno porušení. Domnívám se, že příští rok přijdou s nějakými řešeními. Myslím si, že to berou vážně,” řekl Valtteri.

Související zprávy