logo F1live.cz

Soustředili jsme se na závodní simulace, říká Alonso po zdánlivě hororovém pátku

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 10. 2023

Pohled na trápení Aston Martinu v mexických trénincích napovídá, že americký balík vylepšení netáhne stáj ze Silverstone zpět do do boje na špici. Ve skutečnosti výsledky týmu v mexických volných trénincích svědčí o pravém opaku. Fernando Alonso však uklidňuje, že v pátek se Aston Martin soustředil hlavně na závodní simulace.

Událostmi dne v garáži britského týmu byly hodiny španělského matadora ve druhém tréninku a problémy s kolem Lance Strolla. Jinak nemáme o pátku v podání Aston Martinu co říct. Z nadšení, které tento tým provázel na začátku sezony, dnes moc nezbylo.

Fernando tyto okázalé hodiny komentoval se stoickým klidem. “Nic takového se tam nestalo, prostě jsem ztratil kontrolu nad autem,” pokrčil rameny. Jinak neměl moc co hodnotit. Jeho Aston Martin podle něj nezažívá žádnou krizi. Tým se během volných tréninků soustředil na závodní tempo, což prý vysvětluje jeho dvacáté místo a osmnácté místo kolegy Lance Strolla.

“Byl to dobrý den,” řekl Alonso po pátku možná trochu překvapivě. “Soustředili jsme se hlavně na závodní tempo a jízdu s plnou nádrží. Těžko tedy podle časů něco vyčíst. Z auta jsem měl ale dobrý pocit a chápeme ho stále lépe a lépe. V sobotu budeme pokračovat v optimalizaci našeho monopostu.”

Kanadský závodník Lance Stroll byl jako obvykle stručný. Ve skutečnosti se nám stručnost rozšířila garáží Aston Martinu jako epidemie. Alonso toho moc nenamluvil, stejně jako Stroll, který ztratil velkou část druhého volného tréninku kvůli zaseknutému levému přednímu kolu. Když byl konečně vysvobozen, dobrých dvacet minut tréninku bylo pryč.

“Je skvělé být zpátky v Mexiku na tomto zábavném okruhu,” začal svůj páteční výklad Lance Stroll. “Povrch trati je kluzký s velmi nízkou přilnavostí. Myslím si však, že jsme začali dobře a auto správně nastavili.”

“V prvním volném tréninku jsme odjeli několik slušných kol a podařilo se nám dokončit náš program včetně závodních a kvalifikačních simulací. Bohužel, náš druhý trénink přerušil problém s levým předním kolem, které nešlo sundat, takže jsme ztratili trochu času. Jako vždy se ponoříme do dat a pokusíme se do třetího tréninku a kvalifikace poslat co nejlepší auto,” řekl Stroll.

Související zprávy