logo F1live.cz

Když ho něco naštve, často mi zavolá a rád si postěžuje, prozradil o Alonsovi Sulajem

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 11. 2023

Vysílačková komunikace Fernanda Alonsa je legendární. Španěl dokáže v týmovém rádiu na jedné straně nesmírně pobavit, ale na druhé straně často vybuchne, přičemž si rozhodně nebere servítku před ústa. Navíc, nejstarší závodník na startovním roštu se v případě, že ho něco rozzlobí, nestěžuje jen svému týmu, ale stejně tak nemá problém se se stížností obrátit na nejvyššího z nejvyšších – prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema. Emiráťan prozradil, že mu dvojnásobný mistr světa občas zavolá a pořádně si zanadáva.

Stěžování se vlastnímu týmu, stěžování na vlastní tým nebo stěžování na pohonnou jednotku, kterou má zrovna v autě – to je snad nejtypičtější charakteristika Fernanda Alonsa, který se se svými připomínkami neváhá obrátit ani na Mohameda bin Sulajema.

Prezident Mezinárodní automobilové federace totiž prozradil, že mu 42letý matador, který brázdí okruhy Formule 1 již více než dvě dekády, občas zavolá, přičemž do telefonu vypustí nadávky a stěžuje si na ten či onen problém.

Emiráťan to však nejzkušenějšímu pilotovi na startovním roštu nevyčítá, právě naopak. Alonsa si nemůže vynachválit, obdivuje, že i přes sportovně pokročilý věk neukazuje známky zpomalení, ale oceňuje zejména to, jak inspirativní je pro mladé závodníky.

„Fernando je skutečným příkladem pro mladé jezdce,“ řekl Sulajem pro španělský AS. „Byl ve Formuli 1, odešel, vrátil se a je silný jako kdykoliv předtím. Dokázat něco takového je nesmírně komplikované, F1 je extrém.“

„Není jen mistrem, je také nesmírně šikovný. Neříkám, že ostatní nejsou, ale Fernando je skutečně inteligentní mistr, je přínosem pro tento sport. Když se rozzlobí, zavolá mi a řekne: ´Šéfe! Prezidente!´ a následně spustí vlnu nadávek,“ čemuž však Sulajem plně rozumí a nevyčítá mu to – obzvláště, když považuje Alonsovo působení v soutěži za nesmírně přínosné.

„Jsme závodníci, chápu frustraci pilotů. V tomto sportu je opravdu dobrý, přichází s dobrými nápady a přináší do sportu obrovskou hodnotu. Jeho přínos je nesporný, a to bez ohledu na jeho rychlost a to, jak pomáhá týmu pokročit,“ doplnil rodák z Dubaje.

Související zprávy