logo F1live.cz

Taxikáři si během GP Las Vegas budou účtovat “evropský poplatek”

taxi-1999009_1920
© Pixabay/Viktor Laszlo
Milan Kubala
Milan Kubala1. 11. 2023

Pokud plánujete jet do Las Vegas, připravte se na to, že město vás pořádně zkasíruje. Vydělat na jednom z nejsledovanějších víkendů v roce chtějí všichni, a výjimkou nejsou ani taxikáři, kteří se obávají, že evropští zákazníci jim „zapomenou“ dát adekvátní spropitné. Jízdy ve městě hříchu proto budou automaticky dražší, rozhodl Úřad pro taxi služby státu Nevada.

Evropané v Americe nepatří mezi nejoblíbenější zákazníky. Na rozdíl od Američanů jsou totiž zvyklí na to, že číšníky či taxikáře nemusejí živit přímo, protože dostávají pravidelnou přiměřenou mzdu. Po příjezdu „za velkou louži“ si prý obrovský rozdíl v odměňování nezvyknou uvědomit, a tak místním dávají stejné spropitné jako doma.

Bičem na „skoupé“ Evropany bude zavedení nového poplatku. Ten si místní taxikáři budou moci účtovat v dnech okolo Grand Prix Las Vegas, a sice od 15. do 21. listopadu. Všechny jízdy, které se budou začínat nebo končit na letišti nebo v jedné ze tří vybraných zón okolo okruhu, budou o 15 dolarů dražší než obvykle.

Pětičlenná rada se shodla na tom, že se zavedení poplatku nedalo vyhnout, pokud chce Las Vegas zabezpečit plnohodnotné fungování taxislužeb a vyhnout se potenciálnímu trapasu v případě, že by se účastníci podniku nedokázali dopravit z bodu A do bodu B. V opačném případě by totiž hrozilo, že si taxikáři prostě na tento ziskově „slabší“ víkend vezmou volno.

Úřad zároveň slíbil, že takto vybrané poplatky v plné výši ponechá zaměstnancům a taxikářům, kteří spadají pod jeho dohled. Týká se to šestnácti společností, které dohromady obsluhují 2765 taxi a zaměstnávají téměř 4500 řidičů.

Místní průvodkyně Jennifer Gayová předpovídá, že se to taxikáři neskončí. „Očekávejte, že ve městě přibude více poplatků a automatického spropitného.“

Podobné poplatky se v budoucnosti mohou objevit i na jiných akcích. Úřad totiž žádá všechny společnosti, aby připravily přehledy jízd za stejné období loňského a letošního roku. Na základě výsledků se nakonec rozhodne, zda se speciální poplatek vrátí i na akcích nesouvisejících s F1.

Související zprávy