logo F1live.cz

Postarám se, aby to mělo následky. Alonso slibuje, že kolotoč spekulací bude mít dohru

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2023

Je Fernando Alonso na odchodu do Red Bullu? Je Aston Martin na prodej? Opustí tým oba piloti? Po GP Mexika se roztočil nevídaný kolotoč spekulací, které zněly tak šíleně, že jim bylo opravdu těžké uvěřit. Avšak představa, že Sergio Pérez opustí Red Bull, je zřejmě až příliš lákavá.

Protože Formule 1 se dnes těší mimořádné popularitě, na podobné zprávy si je třeba dávat pozor. V každém případě spekulace nerozjel žádný ziskuchtivý webový portál, ale jeden z novinářských guru Albert Fabrega, který účinkuje i na platformě F1 TV. Ten však neřekl narovinu, co slyšel, jen vydal neúplnou informaci o tom, že se něco dopočul v paddocku, ale neřekne co. Šifrovaná zpráva si následně začala žít vlastním životem a od pondělí do středy byly sociální sítě plné obrázků Alonsa v kombinéze Red Bullu.

Spekulace naznačující Pérezův odchod z týmu se objevují prakticky po každém slabém víkendu Mexičana, takže v poslední době vlastně každý týden. Zařadit do nich Alonsa, který má s Aston Martinem platnou smlouvu i na rok 2024, však byla novinka. Dvojnásobný šampion si tak před novináři v Brazílii dal záležet, aby vyslal světu ten správný vzkaz

„Postarám se, aby to mělo následky,“ prohlásil španělský závodník. „Jsou to jen spekulace a domněnky z paddocku od lidí, kteří to považují za vtipné, snaží se získat fanoušky na sociálních sítích a pod. Já se této hry však nezúčastním.“

Zdá se přitom, že Alonso, nebo jeho tým, velmi pozorně sledoval, co se v posledních dnech odehrávalo v médiích a prý si to „ani trochu neužil“. Ocenil však, že ne všichni renomovaní novináři naskočili na tento vlak. „Vážím si, že vy všichni, kteří se nacházíte v této místnosti, jste profesionálové s dlouholetou zkušeností ve Formuli 1. Získali jste si respekt a přesně tak by to mělo být,“ prohlásil Fernando.

„Všechny spekulace přicházejí od lidí, kteří nejsou v této místnosti. Ti jsou tu, jen aby se bavili. Podle mě však není ani trochu zábavné, když se s čímkoliv zahrávají,“ dodal Alonso velmi důrazně.

Je jasné, proč se Fernandovi tyto spekulace nelíbí. I s ohledem na jeho pověst by asi nikoho nepřekvapilo, kdyby se pokusil Aston Martinu vrazit kudlu do zad. Samozřejmě, média čte i Lawrence Stroll, Mike Krack či mechanici v garáži a takové zprávy vytvářejí pocit nedůvěry uvnitř týmu.

Všem zainteresovaným přitom ani trochu nepomohl nedávný úpadek formy Aston Martinu, který byl v Mexiku po výkonnostní stránce absolutně ztracený. Kromě technických problémů se opět mluví o nefunkčních vylepšeních, které měly opět podříznout větev pod výkonností týmu. Nic přitom nenasvědčuje, že by do konce sezóny mělo dojít ke zlepšení situace.

„Analyzujeme některá z našich posledních vylepšení. Tady v Brazílii nás čeká sprint, takže možná budeme mít konvenčnější testovací program a nebudeme tolik experimentovat,“ říká Alonso.

„Samozřejmě, že nejsme spokojeni, ale tento tým měl ještě před dvěma lety o 250 zaměstnanců méně. Procházíme si přechodným obdobím, ale věříme, že na jeho konci budeme patřit mezi kandidáty na titul. Máme 800 lidí, novou továrnu, sedm pódií v této sezóně a o 200 bodů více než před rokem. Neměli bychom být spokojeni s naší nedávnou formou, ale nemůžeme ani dramatizovat, vždyť rok 2023 byl pro nás fantastický,“ vzkázal Alonso.

Související zprávy