logo F1live.cz

Zaměstnanci hotelů v Las Vegas hrozí stávkou a požadují rekordní zvýšení mezd

Las Vegas, USA, ilustra?né
© Unsplash
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Sportovní událost roku? No, tlak před premiérovou Velkou cenou Las Vegas se rozhodně stupňuje. Zatím to vypadá na pořádnou americkou kovbojku, a to nejen ze sportovního, ale i politického hlediska. Město bude během závodního víkendu vzhůru nohama a zatím zůstává otázkou, zda v pozitivním slova smyslu.

S GP Las Vegas se na světlo světa dostávají zprávy, na které nejsou motoristickí novináři zvyklí. Jsou v sázce velké peníze a je to Amerika, takže není nouze o netradiční opatření. O první pozoruhodnou zprávu se před několika měsíci postarala Liberty Media, která nařídila zaplatit majitelům barů a restaurací s výhledem na okruh 1500 dolarů za každé místo v jejich podniku. Nezáleží přitom, zda bude během víkendu plný a kolik oken s výhledem na trať vlastně takový bar či restaurace má.

Před několika dny se objevila informace, že taxikáři ve Vegas během víkendu změní své sazby, protože evropští fanoušci jsou skoupější na spropitné, musí se připravit na dražší ceny za odvoz. Když se tak rozhodli taxikáři a „kasírovat“ plánují i v barech či restauracích, tak zaměstnanci hotelů přeci nemohou zůstat stranou.

Právě hoteliéři si přitom nejvíce mnuli ruce, když byla organizace závodu oznámena. Jelikož byly hotely v Las Vegas vyprodané rok a půl(!) dopředu, je grand prix ideální příležitostí pro odboráře, kteří dva týdny před uskutečněním závodu připomněli svým zaměstnavatelům, že uzavření nové kolektivní smlouvy nepočká a bylo by přece velmi nepříjemné, kdyby se během víkendu 18. listopadu neobjevili v práci.

„Desetitisíce zaměstnanců hotelů v Las Vegas, kteří bojují za nové kolektivní smlouvy, vyhlásili na čtvrtek stávkovou pohotovost a hrozí, že ve více než deseti rezortech – páteři ekonomiky města – může dojít k vážnému narušení služeb, které se budou překrývat s prvním závodem Formule 1 na Las Vegas Strip,“ píše NBC.

35 tisíc členů tamního odborového svazu Culinary Workers Union je prý ochotno podepsat hromadné výpovědi, pokud strany nedospějí do 10. listopadu k dohodě s největšími hráči na trhu, jako jsou MGM Resorts International, Caesars Entertainment a Wynn Resorts. Páteční tréninky ve Vegas začnou 15. listopadu, takže je nejvyšší čas podepsat smlouvy.

Ted Pappageorge, tajemník a hlavní vyjednavač odborové organizace, na čtvrteční tiskové konferenci vyjádřil naději, že k tomu nedojde. Podle jeho slov jsou ale zaměstnanci „jednotní a připraveni stávkovat, pokud to bude potřebné“. Stávkujícím odborářům přitom slíbil plnou podporu v nezaměstnanosti a zaměstnavatelům vzkázal, že jsou dost silní a mohou si to dovolit. „Budeme schopni postarat se o tyto pracovníky,“ slíbil Pappageorge.

NBC přitom připomíná, že jde o největší odborovou organizaci ve státě Nevada s více než 60 tisíci členy. Polovina z nich tedy hrozí odchodem z práce. Culinary Workers Union přitom nestávkovala několik desetiletí, takže když nám Liberty Media slibovalo, že s Las Vegas přepíšou historii, možná se ani trochu nemýlili.

Abychom situaci těchto zaměstnanců uvedli do perspektivy středoevropanů, tak podle mluvčí odborů Bethany Khanové v současnosti dostávají zdravotní pojištění a vydělávají přibližně 600 korun za hodinu včetně benefitů. Odmítla říct, jaké velké zvýšení platů požadují, protože podle jejích slov „nejednáme veřejně“, ale odbory uvedly, že chtějí „největší zvýšení mezd, jaké kdy vyjednali“ ve své historii.

Ne nadarmo to má být nejdražší a nejlukrativnější závod v dějinách Formule 1.

Související zprávy