logo F1live.cz

Tresty, tresty, tresty. Na startu se propadnou až tři jezdci (+ STARTOVNÍ ROŠT)

F-B4E2tXMAEZ32Z
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Komisaři se po kvalifikaci rozhodli nepřimhouřit ani jedno oko. Nejdříve udělili penalizaci Georgovi Russellovi, ale tím se jejich večerní “zábava” s tresty neskončila. Kromě mladého Brita se v neděli na startu propadnou další dva piloti.

George Russell, Esteban Ocon a Pierre Gasly. Všichni tři se v pátek dopustili stejného přestupku. Porušili nový článek, který ředitel závodu “uzákonil” jen před víkendem v Sao Paulu.

Jak jsme vás již informovali, nyní je zakázáno zpomalovat přímo v boxové uličce. Pokud si chtějí piloti vytvořit mezeru za jezdcem vpředu, musí tak učinit za semaforem, který je umístěn na konci boxů, a zároveň před bílou čárou SC2.

Má to však podmínku, na kterou zmíněná trojice jaksi zapomněla. Je nutné se při tom držet co nejvíce vlevo, aby je ostatní mohli předjet, což podle komisařů nebylo dodrženo. Tři verdikty se podobají jako vejce vejci a mají identické závěry: Každý pilot na startu přijde o dvě místa.

Aktualizované pořadí na startovním roštu do nedělní velké ceny vypadá následovně:

  1. Max Verstappen
  2. Charles Leclerc
  3. Lance Stroll
  4. Fernando Alonso
  5. Lewis Hamilton
  6. Lando Norris
  7. Carlos Sainz
  8. George Russell
  9. Sergio Pérez
  10. Oscar Piastri
  11. Nico Hülkenberg
  12. Kevin Magnussen
  13. Alex Albon
  14. Esteban Ocon
  15. Pierre Gasly
  16. Júki Cunoda
  17. Daniel Ricciardo
  18. Valtteri Bottas
  19. Logan Sargeant
  20. Kuan-jü Čou

V sobotu nás čeká další kvalifikace zvaná sprintový rozstřel, tak jsme zvědavi, zda se FIA rozhodne toto pravidlo zcela vymazat nebo upravit, anebo ho ponechá v současné podobě.

Na závěr ještě doplníme, že případ Sergia Péreze, za kterým Max Verstappen vyběhl až na trávník, nakonec komisaři neřešili.

Související zprávy