logo F1live.cz

Trápícího se Péreze už nemůže sledovat ani Brawn: Nahraďte ho, prosí Red Bull

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Sergio Pérez byl Maxovi Verstappenovi jakž takž vyrovnaným soupeřem jen v prvních čtyřech či pěti závodech sezóny, následně výkonnostně odpadl a prakticky už v polovině šampionátu bylo o mistru světa rozhodnuto. Sezóna 2023 tak byla poměrně nudná. Aby se něčemu podobnému v budoucnosti předešlo, Red Bull by měl podle Rosse Brawna dosadit na místo Péreze někoho konkurenceschopnějšího. Rakouský tým dává za příklad Mercedes ze začátku turbo éry, jehož jezdci byli nesmírně vyrovnaní a navzájem si nic nedarovali.

Sergio Pérez nezaostává za Maxem Verstappenem o půl třídy ani o jednu celou třídu, ale rovnou o dvě. Mexičanova kvalifikační a závodní manko na trojnásobného mistra světa je markantní a zatímco Nizozemec má na kontě neuvěřitelných sedmnáct triumfů, rodák z Guadalajary jen dva.

Navíc, čím se sezóna blíží ke svému závěru, Pérezovy výkony nabírají spíše sestupnou, než vzestupnou tendenci. Ross Brawn proto vedení Red Bullu radí, aby se ve prospěch Formule 1 33letého závodníka zbavilo, a nahradilo ho někým, kdo dokáže Verstappenovi sem tam i „zatopit pod kotlem“.

„I když mají momentálně nadvládu, časem se na ně někdo dotáhne,“ odpověděl Brawn na otázku, zda se někomu v horizontu nejbližších let podaří zastavit Red Bull s dominantním Maxem Verstappenem. „Pomalu začínáme vidět určité náznaky – mám na mysli především McLaren s Norrisem a občas Piastrim, kteří klepou na dveře, řekněme to tak.“

„Jsem ale optimista a věřím, že během této zimy dojde k resetu. Platí však, že když jste vpředu, máte tu výhodu, že můžete začít s designem svého nového auta dříve, a pak může vaše nadvláda trvat i několik let,“ poznamenal bývalý šéf Ferrari.

Brawn se domnívá, že pokud chce Red Bull v nadcházejících letech kralovat týmové soutěži i nadále, musí se spoléhat nejen na kvalitní monopost, ale rovněž kvalitní jezdeckou sestavu. Proto „malinovkářům“ radí, aby Péreze nahradili co nejdříve někým konkurenceschopnějším – ideálně už během zimní přestávky.

„Upřímně, chci vidět v druhém autě Red Bullu někoho konkurenceschopnějšího,“ vyjádřil se 68letý Brit. „Sergio (Pérez) bohužel nepředstavuje pro Maxe (Verstappena) velkou konkurenci.“

„Sezóna může být zajímavá i tehdy, když má někdo dominantní auto. Stačí, že do druhého auta posadíte někoho, kdo bude dělat týmové jedničce problémy. Mám na mysli Nica (Rosberga) a Lewise (Hamiltona). Navzdory tomu, že Mercedes dominoval, to byl skvělý rok (pravděpodobně má na mysli ročník 2016, pozn. red.),“ uzavřel Brawn.