logo F1live.cz

Krack neztrácí naději a věří, že souboj s McLarenem ještě není rozhodnutý

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2023

V první polovině sezony byli Fernando Alonso a Aston Martin těmi, kteří bojovali o celkové druhé místo za Red Bullem a chtěli připravit Sergia Péreze o status vicemistra světa. Druhá polovina roku však byla v podání stáje ze Silverstone katastrofální a její šéf Mike Krack se mohl jen bezmocně dívat, jak je McLaren předbíhá v boji o čtvrté místo Poháru konstruktérů. Luxemburčan však stále věří, že Aston Martin může na závěrečných dvou závodech úder vrátit.

Velká cena Maďarska byla v této sezoně jedenáctá v pořadí a ohraničila její polovinu. Už na Hungaroringu se Aston Martin velmi výrazně trápil, ale přesto stále držel solidní třetí místo v Poháru konstruktérů s 97-bodovým náskokem na pátý McLaren, který krátce předtím započal svou nevídanou renesanci.

O necelé čtyři měsíce později platí, že Aston Martin spadl až na celkové páté místo. Skvělý víkend v Brazílii oživil naděje na poražení McLarenu, ale stáj z Wokingu má momentálně rychlejší monopost a také 21-bodový náskok, což dává Landovi Norrisovi a Oscarovi Piastrimu slušnou šanci udržet na posledních dvou závodech sezony celkové čtvrté místo.

Šéf Aston Martinu Mike Krack však věří, že ještě není konec. „Po událostech posledních měsíců si myslím, že v první řadě musíme slavit, protože se nám podařil obrat. Řekněme, že ještě v pondělí si to trochu užijeme, ale v úterý se musíme podívat na všechno a zjistit, jak můžeme snížit ztrátu na McLaren směrem do budoucna. Jak ale vždy říkám, pokračujeme v boji a nikdy se nevzdáme,“ prohlásil Luxemburčan po skončení VC Brazílie pro britskou televizi Sky.

Je to poměrně odvážné tvrzení, když si uvědomíme, že jde o první vydařený víkend Aston Martinu po dlouhé době. Připomínáme, že přesto tým na Interlagosu nezredukoval svou ztrátu. Po Mexiku měl McLaren náskok 20 bodů a v Brazílii ho dokázal zvýšit o jeden bod. Ve Vegas a v Abú Zabí tak čeká partu okolo Mikea Kracka nemalá práce.

„Situaci ostatních závodníků nemůžeme ovlivnit. My můžeme jen odvést pokaždé sto procent a vydat ze sebe to nejlepší. To jediné máme ve vlastních rukách. Uvidíme, zda to bude stačit na dobrý výsledek jako tady v Brazílii. Musíme být k sobě upřímní a přiznat, že Oscar měl na této trati problémy, ale takový je motorsport. Musíme se v posledních dvou závodech pokusit udělat vše, co je v našich silách. Pak uvidíme, jak skončíme,“ řekl Krack.

Sedm druhých míst McLarenu oproti třem Aston Martinu znamená, že v případě rovnosti bodů se bude radovat stáj z Wokingu; samozřejmě, pokud Fernando Alonso nebo Lance Stroll nevyhrají do konce sezony. Ve skutečnosti tak musí zelené monoposty nasbírat na posledních dvou závodech sezony o 21 bodů více. Překonat McLaren v čisté rychlosti tak pravděpodobně nebude stačit a do boje o čtvrté místo Poháru konstruktérů budou muset ve prospěch Aston Martinu promluvit i nepředvídatelné okolnosti.

Všechny oči se nyní soustředí na premiérovou Velkou cenu Las Vegas. Co si od ní slibuje Mike Krack? „Vždy se těším na nová místa a na nové okruhy. Neznámé destinace vyrovnávají podmínky mezi jednotlivými týmy. Potřebujete odvést svou práci a pořádně se připravit. Nikdo totiž na nové trati nemůže těžit z předchozích zkušeností.“

„Kromě toho, je to přece Vegas! Tolik o tom mluvíme. Musíme se na to těšit a my se těšíme. Bude zajímavé sledovat, jak se s tím všichni popasují. Opravdu se těším na závěr sezóny,“ dodal Krack.

Související zprávy