logo F1live.cz

V Haase prý nerozumí posbíraným datům: Nehádáme se, ujišťuje Magnussen

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Docela bizarní situace. Tým Haas bude v Las Vegas úmyslně závodit s dvěma různými auty. Ano, něco takového vidíme poměrně pravidelně, když týmy nasadí vylepšení a první trénink věnují přímému porovnávání dat obou monopostů. Ale odjet takto celý víkend, protože jednomu z jezdců více vyhovuje staré auto a druhému zase nové, je něco docela bizarního. Jezdci týmu však toto rozhodnutí obhajují.

Haas nasadil na své domácí Velké ceně v Austinu velký balík vylepšení. Tým s ním odjel tři závodní víkendy, během kterých zjistil, že nové auto mu nepřineslo téměř nic. Inženýři zpochybňujíce celé měsíce své práce nakonec umožnili jezdcům, aby si vybrali, s kterým autem chtějí jezdit. A div se světe, Nico Hülkenberg sáhl po starém, Kevin Magnussen chtěl nové. Jednoho by zajímalo, co se to v tom Haasu vlastně děje?

„Je to otázka osobních preferencí,“ vysvětlil německý závodník novinářům v Las Vegas. „Myslím, že jsme s novým balíkem odjeli tři závody, a ačkoliv to možná přineslo nějaké drobné výhody, byly s ním spojeny některé ne příliš dobré aspekty. Nebyl to krok vpřed, který jsme potřebovali od velkého balíku vylepšení.“

„Řekl bych, že já jsem se cítil trochu komfortněji a jistěji ve starém autě. Také si myslím, že mu budou lépe sedět dva nadcházející okruhy. Proto jsem se rozhodl takto,“ vysvětlil Hülkenberg.

Pro tým je to však hotová katastrofa. Ačkoliv se to nezdá, každý den vývoje je nesmírně důležitý a Haas momentálně přešlapuje na místě netušíc, co má dělat dál. Jak se posunout do sezóny 2024, když si tým na konci starého roku prochází takovou krizí? „Znamená to jen, že to musíme přehodnotit. Musíme odvést lepší práci, musíme najít výkonnost jinde a musíme se na to podívat více do hloubky,“ poradil svému týmu německý závodník.

Nezní to jako nějaká světoborná rada. Co je však ještě horší, jeho týmový kolega Kevin Magnussen potvrdil světu, že v Haasu vlastně ani nevědí, co se jim za poslední měsíc podařilo zjistit. „Nedošlo k žádné hádce nebo k něčemu podobnému,“ ujišťuje dánský závodník. „Nemyslím si, že jsme očekávali velký krok vpřed, takže nejde o obrovské překvapení, jen je těžké porozumět našim datům.“

„V současnosti je pro nás trochu problémem korelace dat. Přesně to je však důvod, proč tvrdě pracujeme ve snaze všechno pochopit. Doufejme, že nasazení obou balíků současně nám pomůže tomu porozumět o něco lépe,“ řekl s nadějí Magnussen.

Související zprávy