logo F1live.cz

Hülkenberg po „bezchybném závodě“ vyrovnal nechtěný rekord Andrey de Cesarisa

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2024

Nico Hülkenberg ve Formuli 1 neměl šťastnou ruku při výběru týmů, což se odráží i na jeho statistikách. Přestože v Číně podal sympatický výkon a svůj Haas dovezl do bodovaných pozic, nijak mu to nepomohlo zbavit se nechtěného rekordu, který drží už téměř sedm let. A co víc, nyní se k němu přidal další.

Velká cena Číny byla pro Nica Hülkenberga již 208. soutěžním víkendem v kariéře ve Formuli 1. Jelikož nikdy nestál na pódiu, je i suverénním držitelem rekordu v počtu odjetých závodů bez trofeje. Na druhém místě je Adrian Sutil (128 závodů) a na třetí příčce se drží Pierluigi Martini (118).

Pokud pilot za více než stovku velkých cen nezíská ani jedno pódium, obvykle se ve Formuli 1 mnohem déle ani neudrží. Hülkenbergovi se to ale daří a tak se dostal do čela další statistiky. Z německého jezdce je nejzkušenější pilot bez zisku vítězství.

O první příčku se zatím dělí s Andreou de Cesarisem, který ve své kariéře získal pět pódií, ale stejně jako Hülkenberg absolvoval 208 velkých cen bez vítězství. Nikdo ve Formuli 1 nepůsobil déle, pokud by nedokázal vyhrát alespoň jeden závod.

208 – Andrea de Cesaris, Nico Hülkenberg
183 – Nick Heidfeld
179 – Romain Grosjean
168 – Kevin Magnussen
158 – Martin Brundle
148 – Lance Stroll

Zatímco Kevin Magnussen v neděli dostal desetisekundový trest za vyřazení Júkiho Cunody, Nico Hülkenberg získal pro svůj tým čtvrtý z pěti bodů této sezóny. Haas si jeho zásluhou upevnil sedmé místo v šampionátu a opět se poněkud přiblížil k Racing Bulls.

„Z mé strany to byl bezvadný a čistý závod,“ uvedl Nico Hülkenberg po zisku desáté příčky. „Myslím si, že v podání týmu to byl dobře zvládnutý a dobře kontrolovaný závod. Je to pozitivní a já se z toho velmi těším. Získali jsme ten bod, který byl dnes na dosah.“

Rodák z Emmerichu předvedl ukázkový start a na chvíli se dostal před Carlose Sainze. Hrozbě undercutů se vyhnul v osmém kole, když přezul z celého pole jako první, ale během deseti kol se vrátil na devátou příčku. V závěru však nestačil na Lewise Hamiltona.

„Z monopostů pěti top týmů měl [jen Lance Stroll] problémy a my jsme tu pozici získali. Jinak by to nebylo v našich možnostech s nimi bojovat,“ připustil Hülkenberg. „Ukazuje se, že v sobotu potřebujeme perfektní kvalifikaci a v neděli perfektní závod, abychom se ocitli na dnešní pozici. Nemohli jsme toho udělat mnohem více. V našem světě je jeden bod hodně!“