logo F1live.cz

Verstappen se v pátek nebavil: Už jsem byl i na lepších okruzích

Max Verstappen
© X/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2023

Nemůžeme si lhát, první den Velké ceny Las Vegas se organizátorům vůbec nepovedl. Úvodní trénink musel být fakticky zrušen a druhý se uskutečnil se 150minutovým zpožděním před prázdnými tribunami. Žádná velká sláva to podle Maxe Verstappena nebyla ani z jezdeckého hlediska.

Nizozemský závodník dal již dávno před víkendem jasně najevo, že se do Las Vegas nepojede bavit, ale odpracovat si nezbytné množství pracovních povinností a odletět domů. Kromě všudypřítomných marketingových a mediálních povinností mu bylo jasné, že ani samotná trať mu nepřinese velký jezdecký požitek. Tyto očekávání se po prvním dni dokonale naplnila.

„Na trati to hodně klouzalo. V prvním tréninku jsme vlastně ani nejeli, takže to chvíli trvalo, než se trať pogumovala. Myslím, že ke konci se to trochu zlepšilo a podařilo se nám dokončit celý náš testovací program, což je po dnešku asi nejdůležitější,“ zhodnotil svůj první den na okruhu v Las Vegas Max Verstappen.

Na otázku, zda si na trati užíval, odpověděl Nizozemec bez váhání. „Ne. Už jsem v životě jel i na lepších okruzích. Řekl jsem to už ve čtvrtek, takže jsem dnes neobjevil nic nového. Musíme se s tím ale vyrovnat,“ shrnul situaci lakonicky Verstappen.

Ten zhodnotil také tempo a program svého týmu. Jistě, čtvrté a šesté místo ve druhém volném tréninku nevypadá jako nejlepší den v historii Red Bullu, ale síla monopostu RB19 spočívá v závodním tempu a v tomto směru je tento tým podle Maxe stále více než dobře.

„Měkké pneumatiky byly dobré na jedno kolo. Pokud jde o závodní simulace, tak nejměkčí směs se už dost výrazně trápila. Velmi rychle jsme tedy přezuli na středně tvrdé pneumatiky, ale zdá se, že ani s těmi to nebylo jednoduché. Aktivně to zkoumáme s cílem zlepšit degradaci našich pneumatik v závodním tempu. Myslím si ale, že ve srovnání s ostatními týmy jsme na tom pořád dobře. Můžeme se ale zlepšit. Volba pneumatik tedy není jednoduchá,“ konstatoval trojnásobný mistr světa.

Jeho týmový kolega Sergio Pérez začal svou řeč politováním fanoušků, čímž vlastně udělal ještě krásnější gesto než samotní organizátoři, kteří sice nečekané problémy vysvětlili, ale neomluvili se za ně. Mexický závodník však, i když se ho na to nikdo neptal, věnoval krátké prohlášení příznivcům Formule 1 v Las Vegas, kteří zůstali vzhůru celou noc.

„Je to velmi náročný okruh, ale v první řadě mi je líto fanoušků, kteří sem přišli a nakonec se stalo něco takového. Jsem si ale jistý, že nás čeká pěkný závod a pěkný víkend,“ začal svou řeč Pérez.

„Pokud jde o trať jako takovou, tak to bylo složité. Úroveň přilnavosti nebyla vysoká a postupně se zvyšovala, což znamenalo, že to byla o to větší výzva. Postupně se nám dařilo zlepšovat, což bylo důležité, takže s tímto jsem velmi spokojený. Uvidíme, co přinese další den. Podle mě Ferrari vypadá velmi dobře, a to nemyslím jen z pohledu časů, ale také záběry jejich jízdy naznačují, že se jim podařilo něco najít. Do závodu se ale zlepšíme i my,“ slibuje mexický závodník.

Související zprávy