logo F1live.cz

Sargeant „uvolnil břemeno na svých bedrech“ a Williams má třetí řadu

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2023

Mimořádně důležitý den a mimořádně důležitý výsledek pro Logana Sargeanta. Poslední pilot, který nemá jisté místo pro budoucí sezónu, v Las Vegas výborně sekundoval týmovému kolegovi Alexovi Albonovi a nakonec skončil v kvalifikaci těsně za ním na sedmém místě. Americký mladík prožívá v Las Vegas velmi vydařený víkend a právem může být na sebe hrdý. I když Albonovi opět podlehl, domácímu miláčikovi patří velká pozornost.

Tomuto týmu to mělo v Nevadě sedět. Nízké teploty a dlouhé roviny jsou jako voda na mlýn pro monopost FW45 a kvalifikace to potvrdila. Williamsu se však dlouho nedařilo dostat vysoko obě svá auta. Zatímco výkony Alexa Albona patří k ozdobám sezóny, Logan Sargeant se často trápil. V Las Vegas to však neplatilo a domácí favorit odstartuje hned za svým týmovým kolegou. Oba se díky penalizaci Carla Sainze posunou na páté a šesté místo.

„Je velmi hezké vidět, když se tvrdá práce vyplácí,“ řekl Sargeant po skončení kvalifikace pro televizi Sky. „Mám pocit, že už nějakou dobu disponujeme tímto potenciálem, ale nedokázali jsme z něj vytěžit. Dnes se nám to podařilo ve třech kvalifikačních segmentech v řadě za sebou. Hlavně na rovinkách máme rychlé auto, což je skvělé pro sobotní závod. Je to výborný den pro tento tým.“

Jde o velmi důležitý výsledek, který nakonec může Loganovi zaručit jeho budoucnost minimálně pro rok 2024. Zatím se zdá, že by mohl mít dobrý závěr sezóny. „Asi si dokážete představit, že s blížícím se koncem roku je tlak v každé kvalifikaci stále vyšší a vyšší. Určitě je tedy hezké takto uvolnit břemeno na mých bedrech,“ řekl americký závodník, který určitě bude chtít získat body.

„Myslím si, že máme dobré závodní auto. S naší rychlostí na rovinkách se pokusíme útočit, ale také máme v rukou dobré nástroje na obranu, takže uvidíme, co nakonec dokážeme v závodě,“ řekl Sargeant.

Albon ztratil sebevědomí na brzdách

Jeho týmový kolega Alex Albon odstartuje hned před ním. Britsko-thajský závodník je na tom však podobně jako Max Verstappen, který v tomto roce podal tolikrát skvělý výkon, že ho už ani nechválíme. Start v nejlepší pětce je však pro Williams i pro Alexa rozhodně skvělý úspěch.

„Léto je za námi a prošli jsme si množstvím horkých okruhů. Všimli jsme si, že auto je se stoupajícími teplotami stále pomalejší. Když se podíváte na začátek roku nebo takový Zandvoort, kde bylo proměnlivě, tak jsme měli rychlé auto,“ začal svou řeč pro televizi Sky Alex Albon.

„Na této trati se to v noci a při nízkých teplotách opět potvrdilo. Nebylo to však lehké. Ve třetím tréninku jsem havaroval, což trochu restartovalo mé sebevědomí. Musím se přiznat, že jsem se celý víkend trochu trápil při brzdění, o kterém je celá tato trať. Krok po kroku jsme se však v kvalifikaci zlepšovali. Je to rychlostní trať při nízkých teplotách, což trochu zvyšuje i tlak na vašich bedrech, protože jsme věděli, že na tomto místě by se nám mělo dařit. Jsem proto rád, že jsme měli dobrý den,“ řekl rodák z Londýna.

Inu, teď zbývá jen počkat na závod. Práce s pneumatikami bude mimořádně důležitá a když se začnou drobit, podle Albona to bude váš konec. „Když se vám začnou drobit pneumatiky, zpomalíte o sekundu nebo i sekundu a půl. Když se to nestane, všechno bude v pořádku a máte zlato. V pátek jsme tím dost trpěli, ale vykonali jsme mnoho změn v nastavení, abychom to zmírnili. Je možné, že auto se tím v kvalifikaci zhoršilo. Doufáme však, že nás to dostane do lepší pozice v závodě,“ řekl bývalý pilot Red Bullu.

Související zprávy