logo F1live.cz

Aston Martin se pokusí udržet Alonsa: Prožíváme medové týdny

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Umíte si představit Formuli 1 bez Fernanda Alonsa? My tedy ne. Španělský matador je neodmyslitelnou součástí královny motorsportu a s takovými výkony nikoho ani nenapadne, že by měl uvolnit místo mladším. Fernando však v lednu vstoupí do posledního roku své smlouvy s Aston Martinem, takže můžeme očekávat, že se opět dočkáme spekulací o přestupu nebo dokonce o odchodu do důchodu. Vedení stáje ze Silverstone tomu však chce za každou cenu zabránit.

Na konci budoucí sezóny bude Fernando Alonso 43letý pilot Formule 1 bez smlouvy. Dobře si pamatujeme, jak nás všechny překvapil v létě 2022, když oznámil svůj nečekaný přestup z Alpinu do Aston Martinu. Tehdy se mluvilo o dvouleté smlouvě s opcí na další rok, což pravděpodobně bude i pravda, jelikož vedení stáje se chystá horečně jednat o setrvání své jezdecké hvězdy.

Pro Aston Martin to dává dokonalý smysl. Nyní mají ve svém středu špičkového pilota s ohromnými zkušenostmi, který se přes možná trochu vyšší věk stále dokáže rovnat s nejlepšími. Boss stáje Mike Krack tak při otázce, zda si přeje setrvání Alonsa v týmu, ani sekundu neváhal. „Nemyslím si, že musím odpovídat na tuto otázku. Určitě ano!“ prohlásil Lucemburčan.

Asi nepřekvapí, že tento tým chrlí na Fernandovu adresu jen superlativy. Ani Krack nemohl na výkony a přítomnost dvojnásobného šampiona říci jediné křivé slovo. „Jsou to samá pozitiva. Od prvního dne až dodnes jsme byli jako tým uneseni. Pokud mám říci upřímně, připadalo nám to jako medové týdny, takže jsem jen rád, že se nám je podařilo prodloužit,“ říká bývalý šéf sportovního oddělení BMW.

„Myslím si, že jsme dostali neobyčejného týmového hráče, který je konstruktivní za všech okolností, zejména v těžkých chvílích,“ řekl Krack, který do své odpovědi nezapomněl zahrnout i Lance Strolla. „Když bylo auto konkurenceschopné – nebo více konkurenceschopné –, bylo také, samozřejmě, snazší být konstruktivní, ale jejich skutečné kvality se ukázaly až v takovém Mexiku.“

„Pro oba jezdce by tehdy bylo snadné chytit mikrofony, bušit do týmu a postavit se proti němu. Asi by to bylo i zasloužené, ale myslím si, že tehdy se ukázaly skutečné kvality týmových hráčů, kterými jsou naši jezdci. Pro mě osobně je to jeden z vrcholů sezóny, protože jsme dokázali držet pohromadě,“ dodal šéf Aston Martinu.

Související zprávy